SUDSKE ODLUKE

Rad na crno - metoda kojom se izbjegava plaćanje alimentacije

obitelj, roditelji, djeca (1)
Thinkstock
21.09.2013.
u 11:09

U BiH je neplaćanje alimentacije kazneno djelo. Kazna za to je mjesec do tri godine zatvora, ali u posljednjih 25 godina, prema podatcima, nikome nije izrečena kazna

Slučaj hrvatske glazbene ikone Severine i Milana Popovića potaknuo je priču o plaćanju ili bolje reći ne plaćanju alimentacije koje razvedeni roditelji izdvajaju za djecu. Naime, u BiH je neplaćanje alimentacije kazneno djelo. Zaprijećena kazna je od mjesec do tri godine zatvora. Međutim, u posljednjih 25 godina nikom nije izrečena kazna zatvora. Obiteljskim zakonima na razini entiteta koji uređuju ovu oblast određeno je da dijete nakon razvoda roditelja mora nastaviti živjeti istim standardom kao dok su roditelji bili skupa. No, nažalost, mnogo je više slučajeva kada se izdržavanje djece nakon razvoda obruši samo na pleća majki. I nakon sudskih odluka po kojima je jedan od roditelja, koji nema starateljstvo nad djetetom, dužan plaćati njegovo izdržavanje ili alimentaciju, sve je veći broj onih koji izbjegavaju takvu obvezu.

Alimentacija i BiH

U sudskoj praksi iznos alimentacije određuje se na osnovi visine primanja roditelja. Najčešće ona se kreće između 150 i 200 eura. Jedna od najpopularnijih metoda kojom se izbjegava plaćanje izdržavanja za dijete jeste rad na crno - kaže sarajevska odvjetnica Murisa Makarević, koja ima dugogodišnje iskustvo na ovim predmetima i kao odvjetnik i kao sudac. Ljudima koji rade na crno je to dopušteno u jednoj ljestvici vlasti i sustava u našem društvu - inspekcija rada, porezna uprava i financijska policija su im to dopustili. I kako sad netko u sudu može sve to uraditi što prethodni dio sustava ovog društva nije uradio? To je nemoguće”, ističe ova odvjetnica. Prema nekim mišljenjima, jedini način naplate alimentacije, posebno za samohrane majke je podnošenje kaznene prijave, iako je i to borba s vjetrenjačama zbog sporosti i zatrpanosti sudova, prvenstveno komunalnim predmetima koji se ne rješavaju godinama. Primjerice sarajevski odvjetnik Omar Mehmedbašić je od početka 2012. godine podnio više od 17 kaznenih prijava zbog neplaćanja alimentacije nadležnim sudovima u Mostaru, Sarajevu i Zenici.

Kaznene prijave

On smatra kako bi roditelji kojima je sud dodijelio dijete trebali pokretati kaznene prijave protiv nekadašnjih partnera. Prema zakonu, pravo izdržavanja djeteta jeste i obveza i podliježe kaznenoj odgovornosti. I to su efikasniji putevi kada se nekome podnese kaznena prijava nego te parnične. Budući da se ljudi tuže i za vodu, za struju, već su navikli da taj sudski aparat spor dok dođe do izvršenja, a kazneni postupak je malo brži. Stoga je njegov savjet ženama koje ne dobivaju alimentaciju da podnose kaznene prijave. Mogućnost izbjegavanja plaćanja alimentacije, za banjolučkog psihologa Srđana Puhala pokazuje, kako je kazao, nemoć države da uredi ovu oblast. Psiholog Puhalo smatra kako se jako malo pažnje posvećuje obitelji kao najbitnijoj jedinki svakog društva. On ističe da takav odnos jednog od roditelja može izazvati ozbiljne posljedice kod djece.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?