PRIJEVARE

Radnici na bolovanju na teret zavoda, a rade kao honorarci

pregled
AFP/Pixsell
16.06.2010.
u 09:18

Poslodavci nisu zadovoljni zakonima, jer je zloupotrebu bolovanja teško dokazati

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a pozvali su poslodavce koji sumnjaju u opravdanost bolovanja svojih radnika, da od Fonda traže kontrolu liječničkih nalaza i provjeru rada liječničkih komisija koje odobravaju bolovanja. Svakog mjeseca u RS-u zbog stvarne ili izmišljene bolesti oko 9.500 radnika odsustvuje s posla, a godišnje Fond izdvoji oko 11.000.000 KM za naknade radnicima za vrijeme bolovanja.

- Radnici moraju raditi i za odsutnog kolegu, a poslodavac često nema uvjete to im i platiti, a pogotovo nema uvjete da umjesto radnika koji je na bolovanju angažira drugog radnika. Poslodavci nisu zadovoljni zakonima, jer je zloupotrebu bolovanja teško dokazati, kaže ovaj poslodavac dodajući da bi zakon trebao štititi prave radnike, a ne zabušante. Glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a Nikolina Dušanić je izjavila za EuroBlic da je od početka ove godine ukupno 70 poslodavaca podnijelo zahtev da se ispita opravdanost bolovanja za pojedine radnike. Kontrolori fonda za sada nisu utvrdili da je bilo zloporaba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?