ISTRAŽIVANJE

Radnici u BiH se najmanje boje da će izgubiti radno mjesto zbog krize

vibrobeton, radnici
Goran Ferbezar/PIXSELL
24.11.2010.
u 08:12

Iako su Bosanci i Hercegovci najduže nezaposleni, čini se da su oni i najmanje aktivni u traženju posla

Tijekom trajanja prvog regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja, od 13. do 20. listopada, u organizaciji portala Posao.ba (BiH), MojPosao (Hrvatska) i Infostud (Srbija), provedeno je istraživanje o regionalnom tržištu rada u kojem je sudjelovalo 2.015 posjetitelja sajma iz BiH, Hrvatske i Srbije, priopćeno je iz Posao.ba.

Najmanje otpuštanja

Prema istraživanju, zaposleni u BiH osjetili su ekonomsku krizu, ali manje od zaposlenih iz Hrvatske i Srbije. Sudeći prema odgovorima ispitanika, izgleda da su poslodavci u BiH najmanje otpuštali budući da je 21 posto ispitanika iz BiH odgovorilo da je posljedica krize otpuštanje radnika, dok je 46 posto iz Hrvatske i 39 posto iz Srbije odgovorilo isto. Ispitanici iz svih triju zemalja najčešće su davali odgovor da se utjecaj krize na kompaniju odrazio smanjenjem plaća ili rezanjem budžeta pojedinih odjela. Prema rezultatima istraživanja, Bosanci i Hercegovci se najmanje boje da će izgubiti radno mjesto - njih 37 posto, dok taj postotak u Hrvatskoj iznosi 50, a u Srbiji 39 posto. U BiH idealan vlasnik kompanije je država, a bh. ispitanici najmanje su zainteresirani za pokretanje vlastitog biznisa. U usporedbi sa sudionicima iz Hrvatske i Srbije, međuljudski odnosi na radnom mjestu (40 posto) i priznanje za obavljen rad (29 posto) je ono što je najbitnije zaposlenicima iz BiH, dok su u odnosu na ispitane iz druge dvije države, najmanje birali novac (17 posto) i dinamičnost posla (11 posto). Bh. ispitanici smatraju da se posao dobiva isključivo preko veze. Kao razlog nezaposlenosti ispitanici iz Bosne i HErcegovine su najviše navodili da nisu našli posao nakon školovanja – njih 49 posto, a najmanje zbog toga što su dali ili dobili otkaz. Prema rezultatima istraživanja, ispitanici iz BiH su najduže nezaposleni.

Najduže nezaposleni

Od šest mjeseci do dvije godine nezaposleno je 48 posto ispitanih (Hrvatska - 47, Srbija - 45 posto). Tri do pet godina dužina je nezaposlenosti 13 posto bh. ispitanika (Hrvatska - dva, Srbija - sedam posto). Čak šest posto ispitanika iz BiH je nezaposleno više od deset godina. Iako su bh. građani najduže nezaposleni, čini se da su i najmanje aktivni u traženju posla kada se usporede odgovori ostalih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?