PROBLEM

Radojičić: Nema dogovora oko provedbe presude "Sejdić - Finci"

radojicic
VL FOTO
07.06.2012.
u 11:39

Radojičić je istaknuo kako provođenje presude "Sejdić - Finci" predastavlja problem

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je danas da postoji konsenzus svih političkih stranaka u Srpskoj o provođenju presude \"Sejdić - Finci\", ali da o tome nema dogovora sa strankama iz Federacije BiH.

\"Mi praktično imamo konsenzus svih političkih stranaka u Srpskoj o načinu rješavanja presude o Domu naroda i Predsjedništvu, ali još nema dogovora između i sa strankama iz FBiH\", rekao je Radojičić novinarima nakon sastanka sa Monitoring misijom Parlamentarne skupštine Vijeća  Europe.

On je podsjetio na zaključke Narodne skupština kojima je podržano provođenje te presude i zatraženo od parlamenta BiH da se do ustavnih amandmana što prije dođe konsenzusom.

Radojičić je rekao da je, između ostalog, želja da se posao u vezi sa primjenom presude \"Sejdić - Finci\" što prije završi kako bi bio deblokiran dalji put ka EU. Jedan od uvjetaje provođenje te presude i to prati Vijeće Europe, dodao je Radojičić.

On je sugovornicima prenio da vlasti u Srpskoj funkcioniraju u svom normalnom izvršnom i zakonodavnom kapacitetu, te dodao da je to \"u ovoj zemlji potrebno spomenuti zbog problema u funkcioniranju vlasti na različitim nivoima\".

Govoreći o ustavnim promjenama u Srpskoj sa zahtjevom Vijeća Europe za brisanjem smrtne kazne iz Ustava RS, Radojčić je naveo da se nakon šestogodišnjeg postupka, opet došlo na početak zbog nepostojanja političke volje stranaka koje čine Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

\"Ustavne promjene smo započeli 2006. godine i one su velikom većinom 2009. godine usvojene u Narodnoj skupštini da bi, nakon tri godine čekanja u Vijeću naroda RS, svi amandmani bili oboreni, jer ih nije podržao Klub Bošnjaka. Mi nismo u mogućnosti da je provedemo jer su blokirali tu i druge ustavne promjene u Vijeću naroda\", naveo je Radojičić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?