Delegatska rasprava

Rasprava o odluci o smjeni SDA

Dragan Čović
22.10.2012.
u 15:03

Smijenjeni su Sadik Ahmetović, Muhamed Ibrahimović te Fuad Kasumovića

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici potvrdio odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i obrane BiH Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i riznice BiH Fuada Kasumovića, kadrova SDA.

Glasanju o smjeni prethodila je poslanička rasprava.

- Što se tiče interesa naroda kojeg predstavljam u Domu naroda, naš ključni interes na koji još nisam dobio odgovor od onih od kojih sam ga očekivao je imamo li mi snagu da dogovorimo izvršnu vlast na svim razinama u BiH koja može biti odgovor na sva iskušenja koja su se danas postavila pred sve nas. Što znači i Vijeće ministara i Vladu Federacije i kantone, osobito one s miješanom strukturom stanovništva misleći na središnju Bosnu i Hercegovačko-Neretvanski prostor, kazao je tijekom rasprave zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović. Nezamislivo mi je, dodao je, da HDZBiH, koji je nakon općih izbora prije dvije godine, zajedno sa svojim partnerima HDZ1990 ali i drugim strankama, imao više od 90 posto potpore hrvatskog glasačkog tijela, nije dio izvršne vlasti u Federaciji BiH.

-Jedno od pitanja je smještanje legitimnih i legalnih predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BiH s naglaskom na federalnu razinu vlasti ovaj puta. Svi oni koji nisu danas spremni podržati jedno takvo razmišljanje kad je u pitanju entitetska vlada ne mogu očekivati naše pozitivno razmišljanje o bilo  kojem rješenju bez obzira na to kako osobno se mi gledamo, kazao je Čović.

Drugo pitanje, koje je vitalno pitanje za mene i za sve nas jest,  presuda Suda u Strasbourgu ili Mapa puta koju smo zajedno potpisali u Bruxellesu upravo sedam predsjednika stranaka koji su u to vrijeme činili jednu uvjerljivu većinu u BiH.

- Zamolit ću vas da svi dobro razmislimo je li želimo otvoriti tu priču kada je u pitanju BiH. Mi dajemo puni doprinos da se ona kao takva otvori, na način da izmjenama Ustava i svega onoga što je nužno izmijeniti, a veže se za presudu Suda u Strasbourgu, da za sva vremena spriječimo mogućnost da neko u ime Hrvata bira članove Predsjedništva, da neko u ime Hrvata u domove naroda bira ljude. To ipak mora raditi hrvatski narod, kao što bošnjački narod ima ovlasti da bira u ime svog naroda, odnosno srpski narod u ime svog naroda, kazao je Čović.

Druga dimenzija je pitanje izvršne vlasti.

- Oni koji danas još vjeruju da mogu brutalno izigrati volju hrvatskog naroda imenujući kojekakve osobe u izvršnu vlast na federalnoj razini, mislim da idu krivim putem, kazao je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić je kazao da je SDA u Vijeću ministara imala pozitivnu ulogu i kod formiranja i u radu Vijeća ministara.

- Daleko ima više onih stvari koje smo mi dali kao svoj doprinos uspješnom i formiranju i radu Vijeća ministara. Žao mi je što nismo postigli dogovor kada je u pitanju Federacija i zbog čega HDZ nije dio vlasti na federalnom nivou, kazao je Tihić.

Postavlja se pitanje, dodao je on, je li se šta u međuvremenu promijenilo.

- Promijenilo se, imali smo u međuvremenu lokalne izbore na kojima je SDA dobila izborni legitimitet, ponovo je ubjedljivo najjača politička stranka u BiH, u bošnjačkom narodu posebno. Sasvim je logično da takva jedna stranka ostane dio sistema vlasti, da bude i u Vijeću ministara da ne bude opozicija jer takvu jednu jaku stranku staviti u opoziciju, to nije dobro, kazao je Tihić.

Govoreći o stavu SDA kada je u pitanju vlast na nivou Federacije, Tihić je kazao kako smatraju da HDZ treba da bude dio te izvršne vlasti, ne samo u Federaciji nego na svim ovim razinama.

- Što se tiče presude \"Sejdić-Finci\", pitanja izbora člana Predsjedništva, delegata u Domu naroda, Tihić je kazao da SDA nikada nakraj pameti nije bilo da kandidira Hrvata za člana Predsjedništva, a nema nijednog Hrvata iz SDA ni u Domu naroda. Smatrali smo da ta mjesta trebaju pripadati onome tko ima taj legitimitet, kazao je Tihić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?