privedeno 18 osoba

Razbijen lanac krijumčarenja ljudi, pomagalo im troje policajaca

policija
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
12.12.2012.
u 16:07

Među uhićenima je troje graničnih policajca iz Županje i jedan Turčin koji je prvotno tražio azil u Hrvatskoj, no onda je ušao u poslovnu kombinaciju s krijumčarima

Velikom policijskom akcijom kodnog imena “Leda” razbijen je lanac krijumčara odraslih osoba i djece iz BiH preko Hrvatske u Sloveniju pa u ostale zemlje zapadne Europe. Krijumčari su prebacivali uglavnom turske i albanske državljanine, s time da je među njima bilo i Somalijaca i Pakistanaca. U Hrvatskoj je ukupno uhićeno osamnaest osoba, od toga troje graničnih policajaca iz Županje, jedan Turčin, koji je prvotno tražio azil u Hrvatskoj, no onda je ušao u poslovnu kombinaciju s krijumčarima na čelu s mozgom operacije Zagrepčaninom od prije poznatim policiji.

Akcija je provedena u dva dijela. Prvo je početkom prosinca uhićeno sedmero osoba, a među njima i navedeni policajci koji su za 40 do 150 eura po glavi ilegalaca "žmirili" na njihov prelazak granice. U utorak je akcija nastavljena uhićenjem jedanaestorice iz Zagreba. U pretresima stanova po metropoli u kojima su krili ilegalce nakon ulaska u Hrvatsku i do prebacivanja u Sloveniju, nađeni su mobiteli, oružje, novac, ali i dokazi o korespondenciji krijumčara i stranih državljana. Za svakog ilegalaca krijumčari su dobivali od 850 do tisuću eura.

U Sloveniji lisice na ruke stavljene su desetorici, a u Bosni Hercegovini sedamnaestorici osoba. Akciju koja još uvijek traje hrvatski policajci provode u suradnji sa slovenskim i bosanskohercegovačkim kolegama, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sjedištu zagrebačke policije.

Istraga je u tijeku tako da policija nije željela iznositi detalje o tome od kada akcija traje, koliki je broj ilegalno prebačenih osoba, ni o kolikoj se zaradi radi.

>>'Puštali' preko granice: Uhićena trojica policajaca iz Županje

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije