ubio nepokretnu kćer

'Razumio sam optužnicu, ali jesam li kriv zna samo dragi Bog'

joso
Nikola Čutuk/PIXSELL
28.05.2013.
u 11:45

Počela je glavna rasprava protiv Jose Gregurića kojeg optužnica tereti za ubojstvo svoje teško bolesne i nepokretne kćeri Marijane

Nakon pripremnog ročišta pred vijećem Županijskog suda u Sisku počela je glavna rasprava protiv Jose Gregurića (57), kojeg optužnica tereti za ubojstvo svoje teško bolesne i nepokretne kćeri Marijane (23).

U optužnici koju zastupa zamjenik ŽDO-a Marijan Zgurić piše da je 8. listopada prošle godine oko 3 sata ubrizgavanjem u krv otopine tableta te rezanjem krvnih žila na lijevoj ruci kćeri Joso Gregurić odlučio prekinuti nepodnošljivu situaciju, jer je njegova kćer nakon višekratnih operacija na mozgu tri godine samo vegetirala.

– Kao čovjek mogu razumjeti postupak oca, koji je nastojao prikratiti muke kćeri, ali Kazneni zakon ne poznaje privilegirano ubojstvo, jer žrtva nije mogla ispoljiti svoju volju. Okrivljeni nije imao pravo to učiniti pa njegov čin ima sva obilježja kaznenog djela ubojstva – obrazložio je Zgurić.

Na pitanje predsjednice sudskog vijeća Melite Avedić je li razumio optužnicu i osjeća li se krivim, Joso Gregurić odgovorio je da je optužnicu razumio, ali ne zna je li kriv "jer to zna samo dragi Bog". Branitelj optuženoga Branko Posavčić napomenuo je da je stanje svijesti okrivljenog za izvršenja djela u trenutku njegova počinjenja bilo takvo da nije bio svjestan što radi. Uz napomenu da razumije zakonske propise, napomenuo je kako smatra da postoje svi uvjeti da se optuženi oslobodi optužbe.

Tijekom dokaznog postupka čitana je medicinska dokumentacija, nalazi vještaka, zapisnici o očevidu i druga dokumentacija, nakon čega je sutkinja Avedić zaključila kako je optuženik u vrijeme počinjenja djela bio bitno smanjeno uračunljiv. Budući da se u nalazu psihijatrijskog vještaka koristi termin "pravnička kategorija ubrojivosti", prihvaćen je zahtjev obrane da vještak na idućem ročištu objasni taj termin.

>>'O patnjama kćeri godinama nitko nije pitao, a sada nemamo mira'

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?