U 2012.

Real postao prvi klub koji je ostvario prihod veći od 500 mil. €

'Real Madrid's Cristiano Ronaldo (C) celebrates his goal with Luka Modric during their Spanish King's Cup soccer match against Celta Vigo at Santiago Bernabeu stadium in Madrid January 9, 2013. REUT
Reuters/Pixsell
Autori: VLm, Delloite
30.01.2013.
u 13:48

Osim Reala, i ostali nogometni klubovi uspješno odolijevaju ovim recesijskim vremenima pa je 20 najvećih bilježilo dvoznamenkasti rast koji je iznosio 10 posto

Real Madrid, u kojem igra i naš Luka Modrić, postao je prvi sportski klub u povijesti koji je u samo jednoj godini ostvario prihod veći od 500 milijuna eura, navedeno je u 16. izdanju Deloitteovog izvještaja Financijska nogometna liga. Španjolski je klub ostvario 7-postotni porast prihoda, u iznosu od 33,1 milijun eura, što je u konačnici rezultiralo prihodom koji je iznosio čak 512,6 milijuna eura. Osim toga, Real Madrid već rekordnu osmu godinu za redom drži prvu poziciju na Deloitteovoj listi.

 

U odnosu na prošlu godinu, kombinirani prihodi 20 najprofitabilnijih nogometnih klubova na svijetu porasli su za 10 posto te su u sezoni 2011/12 dosegli 4,8 milijarde eura.

 

“Ostvariti prihode veće od 500 milijuna eura u samo jednoj godini predstavlja impresivno postignuće za Real Madrid. Osim Reala, i ostali nogometni klubovi uspješno odolijevaju ovim recesijskim vremenima pa je 20 najvećih bilježilo dvoznamenkasti rast koji je iznosio 10 posto. Kombinirani prihodi 20 najvećih klubova povećali su se 4 puta od sezone 1996/97, u kojoj smo započeli analize,” komentira Rick Olcott, partner za Adriatics regiju u Deloitteu.

 

Iako je osam od 20 najvećih klubova zabilježilo pad prihoda u sezoni 2011/12, u većini slučajeva pad je bio prouzročen njihovim lošim rezultatima na europskim natjecanjima, a ne utjecajem recesije. Dvadeset vodećih klubova na Listi nogometnih klubova s najvećim prihodom skupa ostvaruje više od jedne četvrtine ukupnih prihoda na europskom nogometnom tržištu, a može se očekivati da će u sezoni 2012/13 njihovi kombinirani prihodi premašiti 5 milijardi eura.

 

Već petu godinu za redom isti klubovi uspješno zauzimaju vodeće pozicije na ovoj listi, a to su Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Bayern Munich, Chelsea i Arsenal. FC Barcelona i ove je godine zauzela drugu poziciju te tako španjolski dvojac već četvrtu godinu uspješno prednjači listom.

 

“Nepromijenjen poredak među vodećim klubovima potvrđuje činjenicu da oni imaju najveću bazu fanova, a stoga i najveće prihode, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu,” istaknuo je Olcott.

 

Ove je godine Deloitteova lista bogatija za još jedan klub, Newcastle United, koji je zamijenio španjolsku Valenciu. Engleska Premier liga je ponovo najzastupljenija na ljestvici, s čak 7 klubova među 20 najvećih, pri čemu ih se čak 5 ujedno plasiralo i među 10 najvećih. Osim toga, još četiri kluba iz Premier lige mogla bi se naći na ljestvici u budućnosti, budući da se trenutno nalaze blizu dvadesete pozicije (Everton, Aston Villa, Fulham i Sunderland).

 

Manchester City, u odnosu na prošlu sezonu, popeo se za čak 5 mjesta te se po prvi put našao među 10 najvećih, zauzevši 7. poziciju. Također, velik su pomak napravili i Borussia Dortmund, kao i Napoli, te sada zauzimaju 11., odnosno 15. mjesto.

 

“Osvajanje Premier lige i sudjelovanje u UEFA-inoj Ligi prvaka rezultiralo je rastom prihoda Manchester Citya, koji je iznosio 51 posto, a klub je ostvario čak 285,6 miljuna eura prihoda, što predstavlja najveći apsolutni i relativni iznos rasta ikad na Listi nogometnih klubova s najvećim prihodom. Ovakav napredak kluba ukazuje na njihovu spremnost da i u budućnosti zauzmu jednu od vodećih 10 pozicija na listi te da potencijalno zamijene bolje plasirane engleske klubove, Arsenal ili Chelsea,“ izjavio je Olcott.

 

Pothvat u kojem je postao prvi londonski klub koji je osvojio UEFA-inu Ligu prvaka doveo je Chelsea do petog mjesta. Ipak, rano ispadanje iz ovogodišnjih europskih natjecanja i ograničenost kapaciteta na njihovom stadionu Stamford Bridge moglo bi ih dovesti do pada na listi sljedeće godine.

 

Dok Lista nogometnih klubova s najvećim prihodom stavlja naglasak na prihode klubova, u europskom nogometu povećava se fokus na ostvarivanje održivih iznosa troškova u odnosu na prihode, pogotovo nakon što je UEFA dala zahtjev za financijskom fer igrom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije