U kome je problem

Redovna deratizacija se ne provodi

Deratizacija
26.05.2012.
u 11:37

Sustavna deratizacija cijele HN županije provedena prije nešto više od godinu dana

Mišja groznica, kuga, tularemija, salmoneloze, trihineloza…, samo su neke od 32 zarazne bolesti koje izazivaju glodavci i zbog kojih je potrebna preventivna zaštita stanovništva. Akcija se nedavno provela u Čapljini.

Čapljina “odahnula”

“Uradili smo sustavnu deratizaciju grada kojom su bili zahvaćeni: kanalizacijski sustav, otvoreni kanali, uređene i neuređene javne površine, napušteni i devastirani objekti, obale rijeke Neretve. Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da se sustavna deratizacija provodi dva puta godišnje u jesen i proljeće kada su populacije štetnih glodavaca na vrhuncu. Međutim, s obzirom na stanje u FBiH Zakon se ne provodi izuzev općina, mogu slobodno reći, gdje su u lokalnoj upravi zastupljeni ljudi zdravstvene struke koji imaju predstavu o značenju ove mjere u sprečavanju zaraznih bolesti koje prenose štetni glodavci, kao i o značenju ekonomskih šteta koje nastaju glodanjem, uriniranjem, izmetom..., kazao je ing. Marko Bukovac, voditelj sanitarne služne tvrtke “Agrariacoop“ iz Mostara, koja je provela deratizaciju. Kako nam je kazao Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a, deratizacija i dezinsekcija je prošle godine provedena na području HNŽ-a. - Ona je bila ograničena jer se uvijek provodi ovisno o količini sredstava s kojima se provodi, kazao je Pavlović dodavši kako je proteklih godina oko 200.000 KM izdvajalo za tu namjenu. Dodao je i kako su u posao deratizacije mogu uključiti i jedinice lokalne samouprave ali i FBiH. U ovoj godini proračunom je predviđeno tek 50.000 KM za ovu aktivnost, te će Ministarstvo zdravstva predložiti Vladi HNŽ-a gdje reagirati. - Bilo je slučajeva kada se zbog nedostatka sredstava izvršila samo deratizacija školskih prostora zbog djece koja tamo borave najveći dio dana, kazao je Pavlović dodavši kako se svakako treba provesti cjelovita deratizacija i dezinsekcija ovih prostora. Prema riječima Hilme Đidelije, šefa Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara pokušali su prošle godine pokriti područje Grada, raspisali su dva tendera, ali su im oba bila srušena, jer su, kako kaže, krenuli u deratizaciju koja je bila neovlaštena.

Sustavna deratizacija

- Odlukom drugostupanjskog tijela rečeno je kako sustavnu deratizaciju provodi županija, jesenju i proljetnu. Tako da to više nije u našoj nadležnosti, kazao je Đidelija. Prošle godine provedena je ciljana deratizacija. Planirana sredstva su prošle godine bila od 60 do 65.000 KM, ali odobrena sredstva nisu prošla jer je tender pao. Što se tiče pojave glodavaca, kazao nam je da ih nema masovno već se pojavljuju sporadično u nekom kvartu ili ulici.

- Koliko je to zabrinjavajuće, ne znam ali mislim kako bi ove godine dobro došla bar jedna deratizacija jer imamo još puno ruševina po gradu, kazao je Đidelija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?