DODIK

Referenduma će biti kada odluka postane pravosnažna

dodik
Dejan Moconja
17.04.2011.
u 16:23

Međunarodna zajednica ima pravo na svoj, a mi na svoj stav, a referenduma u RS-u će biti kad odluka bude pravosnažna - kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko drži da se u Republici Srpskoj zbog rada u Tužiteljstvu i Sudu BiH stvara nezadovoljstvo na umjetan način, “jer to nekima odgovara”.

- Neovisno državno pravosuđe temelj je svakog demokratskog društva i osnovni kriterij za EU, a BiH nije iznimka od ovog pravila - kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Istaknuo je da ne prihvaća odluku o raspisivanju referenduma koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, ocijenivši da je to potpuno pogrešan način.

- Ako ima razloga za nezadovoljstvo, neka to ide preko nadležnih tijela. Znam da u svim tim institucijama ima Srba i, ako netko kaže da se ne pronalaze srpske žrtve, ima mogućnost to tražiti preko nadležnih institucija, kazao je Inzko u emisiji “Intervju” RTRS-a.

Ministar pravosuđa Republike Srpske Džerad Selman rekao je da je odluka o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH, u okviru nadležnosti RS-a i da su potpuno neosnovane primjedbe koje dolaze od međunarodnih čimbenika i političkih stranaka iz Federacije BiH da je ona antidaytonska i antiustavna.

Predsjednik Republike Srpske je jasno poručio da “međunarodna zajednica može imati stav, ali da će u RS-u biti referenduma”.

- Referenduma u RS-u će biti, kada odluka o tome bude pravosnažna. Mislim da su njihove reakcije motivirane galamom iz Sarajeva. Upravo na to reagiraju - ustvrdio je Dodik komentirajući reakcije predstavnika međunarodne zajednice nakon odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu na kojim bi se građani izjasnili o odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, U svemu tomu postoji mogućnost da Klub Bošnjaka stavi veto na odluku.

- To nije referendum o status RS-a nego o nezakonitom djelovanju visokog predstavnika. Ne želimo da on ode iz BiH, a da mi ne kažemo što mislimo o tome, jer bismo bili sudionici u tomu, ustvrdio je Dodik. Nadalje tvrdi da ne stoji argument da su zakoni o državnom Sudu i Tužiteljstvu usvojeni u Parlamentu Bosne i Hercegovine, jer to zakonodavno tijelo ne može odlučivati o nečemu o čemu nema nadležnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?