NOVO RAZOČARENJE

Reforma pravosuđa već na početku osuđena na propast

\'sudnica, sudacki cekic\'
Arhivska fotografija
16.08.2011.
u 09:30

Državne institucije su zapravo samo objedinile stavove entitetskih ministarstava

Neophodnost promjena jedino je oko čega su se sve zainteresirane strane u Bosni i Hercegovini usuglasile u odgovorima na tehnički upitnik Europske unije o stanju u bh. pravosuđu. Kako doznaje Večernjak, prezentirani stavovi dva entiteta o svim drugim aspektima očekivane reforme pravosudnog sustava su potpuno oprečni. Uz okvirne preporuke za reformu, europski povjerenik je prilikom pokretanja strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa donio u BiH tehnički upitnik koji je vrlo sličan upitniku koji ispunjavaju zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Upitnik ima 25 stranica

Upitnik ima 25 stranica na kojima su detaljna pitanja u vezi reforme pravosuđa. BiH će ispoštovati rokove i predati odgovore do kraja ovog mjeseca, ali sadržaj odgovora na upitnik teško da će obradovati dužnosnike u Bruxellesu. Ono što je Europskoj komisiji trebalo poslužiti kao dokument s informacijama o stanju u bh. pravosuđu zapravo se pretvorilo u popis dijametralno suprotstavljenih stavova i očekivanja dva entiteta. Naš sugovornik, koji je imao uvid u pripremljene odgovore na upitnik, kaže da on obiluje „izdvojenim mišljenjima“, odnosno različitim intepretacijama stanja i problema u pravosuđu BiH. Državne institucije su zapravo samo objedinile stavove entitetskih ministarstava i oni će nakon razmatranja u Vijeću ministara biti poslani u Bruxelles. Koliko su oprečni entitetski stavovi, najbolje pokazuju odgovori vezani uz pitanja o prizivnom sudskom tijelu na državnoj razini.

Različiti stavovi

Dok je Federacija BiH zagovornik da se ovaj problem riješi uspostavom vrhovnog suda na razini BiH, iz Republike Srpske smatraju da je to potpuno nepotreban potez. Iz resornog entitetskog ministarstva u Banjoj Luci tvrde da je upitna i ustavnost i opravdanost postojanja Suda BiH, pa samim time i tijela koje bi odlučivalo o žalbama na presude tog suda. -Drugim riječima, iz odgovora na upitnik jasno je kako entiteti od reforme očekuju potpuno oprečne rezultate. Federacija želi jačanje državnog pravosuđa, a Republika Srpska njegovo značajno reduciranje, kaže naš sugovornik.

Koji će od dva stava na kraju priče biti uvažen, još nitko ne želi službeno prognozirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?