Široki Brijeg

Regulirana pitanja boravka žrtava nasilja te jednokratnih pomoći

potpisivanje
VL FOTO
09.03.2012.
u 09:42

Protokolom se može nasilniku izreći i zaštitna mjera udaljenja iz stana ili kuće

U zgradi Vlade ZHŽ-a u Širokom Brijegu, a u organizaciji Misije OESS-a u BiH, upriličeno je potpisivanje Protokola o pomoći žrtvama nasilja u obitelji u ZHŽ-u.

Pitanje financija

U ime državnih tijela protokol su potpisali: ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a Zdravko Boras, ministar zdravstva ZHŽ-a dr. Stjepan Bogut, ministrica obrazovanja ZHŽ-a Helena Lončar, predsjednica Županijskog suda Dragica Šimić, županijska tužiteljica Vesna Ćavar, u ime Općinskog suda Ljubuški sutkinja Ankica Čuljak, predsjednik Općinskog suda Široki Brijeg Franjo Ravlija, u ime Općine Grude Srećko Mikulić, načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, u ime Općine Posušje Ivan Miličević, načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, ravnatelj Centra za socijalni rad Grude Veselko Pezer, ravnatelj Centra za socijalni rad Ljubuški Jozo Barišić, ravnateljica Centra za socijalni rad Posušje Marinka Jukić, ravnateljica Centra za socijalni rad Š. Brijeg Radmila Gašpar; te ravnatelj Majčinog sela Međugorje fra Svetozar Kraljević, u ime Sigurne kuće Mirjam, Caritas Mostar, Mirjana Brajković, te u ime Udruge žena BiH Mostar Mirela Babović. Protokolom su regulirana brojna pitanja, koja nisu regulirana postojećim zakonima i podzakonskim aktima. Regulirano je pitanje financiranja boravka žrtava nasilja u Sigurnim kućama – u tom smislu Ministarstvo zdravstva inicirat će izmjene odredbi Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom i njegovo usklađivanje sa zakonskim rješenjima kojima se regulira oblast nasilja s ciljem definiranja žrtava nasilja kao korisnika socijalne zaštite te osiguravanja sredstava za snošenje troškova smještaja u sigurnim kućama.

Obveza općina

Potpisivanjem sve četiri općine obvezale su se da će žrtvama nasilja u obitelji, sa svojih područja, osigurati jednokratnu pomoć. Ovo je iznimno važno budući da se obiteljskom nasilniku, koji je nerijetko jedini hranitelj obitelji, može izreći zaštitna mjera udaljenja iz stambenog prostora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?