Intervju

Rekonstrukcija 
vlasti bit će završena do kraja ovog mjeseca

Jasenko Selimović
02.07.2012.
u 10:12

Oni koji odlaze iz vlasti učinit će sve da smjena vlasti potraje što duže

Smjena vlasti u Federaciji BiH počela je u Zastupničkom domu entitetskog Parlamenta. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Jasenko Selimović ističe kako proces rekonstrukcije vlasti nezaustavljivo teče te da će usprkos opstrukcijama biti završen do kraja ovog mjeseca ili najkasnije u ranu jesen. Selimović je član Glavnog odbora SDP-a i predstojnik Ureda predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije, a po mnogim ocjenama i jedan od najperspektivnijih političara mlađe generacije u Bosni i Hercegovini.

Ima li nova parlamentarna većina odgovor na eventualne nove opstrukcije u procesu rekonstrukcije vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine?

Vjerujem da potez bivšeg predsjedatelja Denisa Zvizdića i njegovo prepuštanje Ureda novom predsjedatelju Fehimu Škaljiću predstavlja čin koji pokazuje da su oni svjesni da opstrukcija neće trajati dugo i kako će u relativno kratkom roku otići svi oni od kojih je to zatraženo ili su smijenjeni. To je jedna demokratska praksa i ne vjerujem da su i oni sami spremni nastaviti s opstrukcijama.

Iako ono što možemo vidjeti, izuzev poteza gospodina Zvizdića, ne govori u prilog tome da će oni koji više nisu dio parlamentarne većine dragovoljno napustiti pozicije?

Ne znam kako će postupiti dosadašnja predsjedateljica Doma naroda Karolina Pavlović, ali ako u propisanom roku ne sazove sjednicu, to će uraditi zamjenik predsjedateljice. I ja u tome ne vidim ništa sporno. Što se tiče Živka Budimira, uvjeren sam da je on svjestan situacije u kojoj se nalazi. Njega je za predsjednika u tom trenutku izabralo 58 zastupnika u Zastupničkom domu. Sada, u ovom trenutku, mislim da on ne uživa povjerenje više od 10 izaslanika u Domu naroda i maksimalno tridesetak zastupnika u Zastupničkom domu. Mi smo u utorak na sjednici imali 58 zastupnika, iako nisu bili prisutni svi naši zastupnici. Neću licitirati vremenskim rokovima, ali mi smo vrlo blizu osiguranja dvotrećinske većine za pokretanje opoziva predsjednika Federacije u oba parlamentarna doma.

Mnogo se spekulira oko toga hoće li NS Radom za boljitak biti dio nove vlasti. Kakva su Vaša očekivanja?

Ja mislim da hoće. S njima su otvoreni razgovori i ponuđeno im je da ostanu dio parlamentarne većine u Federaciji. Oni su ušli u novu vlast i u nekoliko županija i dobili konkretne resore. Računa se i na njihovu potporu u Parlamentu FBiH. SDP, kao najveća stranka u ovom našem bloku, ponudio je “Boljitku” opciju za nastavak suradnje. Njihovih kadrova neće biti u hrvatskoj kvoti ministara, ali druge opcije su na stolu i mogu poslužiti da NS Radom za boljitak ostane dio parlamentarne većine i dio vlasti.

Ima li nova parlamentarna većina neki plan B ako Ustavni sud Federacije BiH uvaži neku od najavljenih apelacija i ospori određene poteze u okviru rekonstrukcije vlasti?

Kada je u pitanju ta najavljena apelacija vezana uz Zastupnički dom, moram biti iskren i reći da mi nije jasno što se tu događa. Sjednica Zastupničkog doma je sazvana sukladno poslovniku tog doma i ne znam što bi Ustavni sud tu mogao odlučivati. Ja ne znam na koju se odredbu Ustava apelanti pozivaju i koju smo to ustavnu odredbu mi navodno povrijedili. Siguran sam da će se pokazati kako smo sve uradili po važećim propisima. Kao legalisti, mi ćemo prihvatiti odluku svakog suda. Zbog neovisnosti pravosudnih institucija ne bih nagađao što će oni odlučiti. I kada je formirana prethodna Vlada, bilo je mnogo spekulacija oko odluke Ustavnog suda. SDP je i tada rekao da će ispoštovati svaku odluku ma kakva ona bila.

Kada bi, po Vašem mišljenju, mogao biti završen proces rekonstrukcije vlasti na svim razinama?

Teško je predvidjeti, ali ja mislim da je vremenski okvir u kojem će sve aktivnosti na državnoj i federalnoj razini biti završene krajem sedmog mjeseca. U nekoj pesimističnoj varijanti to može biti rana jesen. Oni koji odlaze učinit će sve da to potraje što duže, jer će novonastalu situaciju iskoristiti u predizborne svrhe, baš kao što su to radili i svojim sudjelovanjem u parlamentarnoj većini u proteklom razdoblju.

SDA tvrdi kako je neusvajanje državnog proračuna bio samo formalni povod SDP-u da ih istjera iz vlasti, a da je zapravo pozadina svega nastojanje SDP-a da potpuno ovlada javnim poduzećima i financijskim sredstvima?

Stvarni razlog za raskid koalicije je nepoštivanje dogovorenog od SDA. Bit je u tome da se mora prekinuti sindrom Stranke za BiH koji smo imali proteklih 10 godina, a to je da je jedna stranka dio vladajuće većine, obnaša sve funkcije u vlasti, preuzima prava, ali ne ispunjava obveze, odnosno ponaša se kao oporba. U ovom slučaju SDA se počeo ponašati kao Stranka za BiH, a vidjeli ste što se dogodilo s njom na izborima 2010. godine. Onaj tko ne želi poštivati ono što je potpisano ne može biti dio vlasti.

Što će biti prioritetni zadaci Zastupničkog doma sada kada je formirana nova parlamentarna većina?

Prioritetno moramo riješiti, a to znači već na prvim idućim sjednicama, zakone koji reguliraju pitanja važna za izgradnju koridora Vc. Otvaranje novih investicija i javnih radova je preduvjet za ozbiljniji ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i zato ćemo prioritetno raditi na tome. Također, stvaranje uvjeta za investicije u energetskom sektoru, kao i uređivanje zakonske regulative u oblasti radničkih prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?