Sjednica Vlade

Rekonstrukcija vlasti zbog ravnatelja policije HNŽ-a?

Vlada
05.10.2013.
u 11:12

Neovisno povjerenstvo treba odlučiti ide li dalje proces imenovanja

Jučer je Vlada HNŽ-a trebala donijeti stav o odluci Neovisnog povjerenstva koje je za ravnatelja policije HNŽ-a predložilo Dragana Brkića. Umjesto odluke, sve je stalo na usvajanju dnevnog reda koji je predložio predsjednik županijske Vlade Denis Lasić.

Pao dnevni red

- Na glasovanju je odnos snaga bio 6-6 i dnevni red nije usvojen. Ja sam želio da ispunimo zakonsku obvezu i rokove, a što će dalje biti ne znam. Sada Neovisno povjerenstvo treba odlučiti je li im ovo dovoljno za nastavak procesa, ili će se tražiti očitovanje o izboru Brkića - rekao nam je jučer nakon propale sjednice Lasić. Ono što posebno iznenađuje u ovom slučaju jest činjenica koju su iznijeli bošnjački ministri, osobito SDP-a, koji su otvoreno poručili kako je izbor ravnatelja policije političko pitanje, a ne pitanje struke. Onda se otvoreno postavlja pitanje zašto uopće kandidata predlaže tijelo koje se zove Neovisno povjerenstvo kada to umjesto njih mogu uraditi političke stranke. Zanimljivo je kako se o ovom problemu još uvijek nisu očitovali ni OHR i ostale međunarodne institucije, iako je sasvim jasno kako bošnjačke stranke maksimalno politiziraju ovo pitanje. - Nigdje u zakonu ne stoji da ravnatelj policije i ministar MUP-a HNŽ-a moraju biti različite nacionalnosti. Zakon samo navodi kako se izbor načelnika Policijske uprave Mostar, kojoj pripadaju Mostar i Čitluk, vrši sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine. Znači, zakon nalaže da načelnik PU Mostar bude Hrvat. Izbor za ostala mjesta nema ovakvu odrednicu - rekli su nam naši sugovornici. Nakon jučerašnjeg događaja na Vladi HNŽ-a moguća su samo dva rješenja: da Neovisno povjerenstvo potvrdi Brkića za ravnatelja policije HNŽ-a, ili da zatraži ponovno očitovanje Vlade o predloženom kandidatu za ravnatelja. Naši sugovornici tvrde kako nije isključeno da bude zatražena i rekonstrukcija Vlade zbog ovog problema.

Prekinuti blokadu

- Jasno je kako će se svi procesi u županiji blokirati zbog ovoga problema. Neće se sigurno čekati na izbore iduće godine. Ako se ovakva situacija zadrži još neko vrijeme moguća je rekonstrukcija Vlade HNŽ-a.

Lasić nam je rekao kako će on uskoro vjerojatno sazvati novu sjednicu Vlade upravo kako bi pokušao izbjeći ovakav scenarij. Još nije donesena odluka ni o koeficijentu plaća za rujan, tako da je i ovaj proces blokiran. Očekuje se kako će Neovisno povjerenstvo uskoro donijeti odluku o nastavku izbora ravnatelja policije HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?