Sjednica

Rekonstrukciju vlasti u FBiH provesti do kraja ovoga mjeseca

HNS
22.01.2013.
u 10:02

Zasjedanje u prvoj polovini travnja u Mostaru ili Sarajevu

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH pozvalo je na jučerašnjoj sjednici na promjenu federalne vlasti sukladno izbornim rezultatima u BiH, ističući da bi se taj proces trebao okončati do kraja ovog mjeseca te je najavljeno održavanje Sabora HNS-a u prvoj polovini travnja.

“Predsjedništvo HNS-a BiH očekuje izglasavanje nepovjerenja aktualnoj Vladi FBiH do 28. siječnja 2013. godine, kako bi se pristupilo imenovanju i potvrđivanju Vlade FBiH u novom sastavu koji će odražavati strukturu sadašnje parlamentarne većine”, navodi se u priopćenju. Doznaje se da je pri tome predsjednik HNS-a Dragan Čović izvijestio članove HNS-a o tijeku razgovora oko rekonstrukcije te stalnim pokušajima opstrukcija ovoga procesa. Predsjedništvo HNS-a je analiziralo i prijedlog izmjena i dopuna zakona, koji predstavljaju dio ‘mostarskog dogovora’, šest predsjednika stranaka parlamentarne većine, te je podržalo motive i usvojilo načela za izmjenu postojećih zakona.

Popravljanje zakona

Predstavnici HNS-a BiH u Vijeću ministara BiH će dobiti jasne upute i smjernice oko idućih aktivnosti koje se odnose na predložene zakone koji će predložiti određene promjene zakonskih prijedloga u cilju poboljšanja kako bi se kroz njih popravila i zaštitila pozicija Hrvata. Na jučerašnjoj sjednici donesena je i odluka o definiranju aktivnosti za održavanje Hrvatskog narodnog sabora koji bi se trebao održati u prvoj polovini mjeseca travnja 2013. godine. U predstojećem razdoblju bit će imenovan Organizacijski odbor koji će pripremiti zasjedanje HNS-a BiH. Doznaje se da će se naknadno odlučiti tko će biti pozvan na sjednicu i hoće li to biti i predstavnici stranaka koje sada sudjeluju u vlasti. Predstavnici stranaka koje sudjeluju u radu HNS-a izrazili su zabrinutost financijskim stanjem u Federaciji BiH kao i u županijama ocijenivši je iznimno delikatnom. 
“Od županija se traži da naprave analizu i izvijeste Glavno vijeće HNS-a BiH s kojim mjerama je Federacija BiH opteretila županije mimo ustavnih obveza.

Promjena prihoda

HNS BiH traži da se redefinira raspodjela prihoda od PDV-a na razini FBiH u cilju osiguranja financijske stabilnosti županija, kao i da se prestane s uzimanjem nadležnosti od FBiH, a na štetu županija”, ističe se u priopćenju. Jednaka je situacija i s pokušajem nametanja Zakona o prostornom planiranju. HNS inzistira da se obustaviti rad na izradi prostornog plana FBiH, a dosadašnji trud i aktivnost izrađivača plana iskoristiti za izradu strategije prostornog razvitka FBiH, odnosno razvitka BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?