Porezni dužnici

Rekorderi - 1809 tvrtki i institucija duguju FBiH 1,4 mlrd. maraka

Porez
20.02.2013.
u 09:17

Željeznice Federacije BiH, rudnici, kompanije, navode se kao glavni dužnici poreza i doprinosa

Porezna dugovanja u Federaciji BiH iznose dvije trećine od ukupnog iznosa proračuna za ovu godinu, što govori o razmjerima dugovanja koja su godinama opterećena i zateznim kamatama koje su prava omča o vratu brojnih gospodarskih subjekata. A porezne obveze koje uključuju doprinose za zdravstveno, mirovinsko osiguranje, razne pristojbe duguju gotovo svi osim Porezne uprave FBiH i javnih elektroprivrednih ili telekom poduzeća. Po tim podacima, objavljenim na interenetskoj stranici Porezne uprave, najveći dužnici se uopće nisu promijenili. Ukupan dug Poreznoj upravi FBiH, čije podatke određene kompanije osporavaju, iznosi 1,441 milijardi maraka. Kamate po višegodišnjim neizmirenim obvezama iznose 383 milijuna. Rekorder je Javno poduzeće Željeznice Federacije BiH sa 142 milijuna maraka dugovanja od čega su zatezne kamate dosegnule 18,7 milijuna. Slijede razni rudnici od Kreke, Kaknja, Zenice ili Željezara Zenica.

Agrokomerc, Borac...

Među top deset dužnika su i nekadašnji gigant Agrokomerc koji duguje 36 milijuna maraka Poreznoj upravi FBiH, Služba za zapošljavanje Unsko-sanske županije, Fortuna d.d. iz Gračanice, Borac konfekcija i Aida d.d. iz Tuzle. 
Prvih 32 kompanije i institucije po socijalnom osiguranju i drugim obvezama duguju polovicu ukupnog iznosa, dok ostali dug otpada na oko 1780 kompanija i institucija. Porezna uprava je i prošle godine objavila najveće dužnike. Nažalost, ranija objava popisa dužnika nije utjecala na poboljšanje naplate poreznih dugovanja. Dapače.

“Na temelju dugovanja poreznih obveznika dužnika nakon njihovog objavljivanja na web-stranici može se kazati da to nije utjecalo na povećanje naplate dužnih javnih prihoda. To pokazuje da objavljivanje podataka nije u svezi s izmirivanjem poreznih obveza, jer se ovdje uglavnom radi o nelikvidnosti obveznika dužnika i njihovoj nemogućnosti da izmiruju svoje obveze”, dodali su u Poreznoj upravi FBiH. Među dužnicima koje je navela Porezna uprava su i domovi zdravlja, bolnice, ministarstva, općinski načelnici, sudovi, škole, diskoteke, mesnice, a najveći su upravo nekadašnji gospodarski giganti. Dom zdravlja u Tomislavgradu dužan je 3,9 milijuna, a u Drvaru 3,4, dok je Poreznoj upravi Dom zdravlja Livno dužan 1,9 milijuna maraka.

Bolnice, domovi zdravlja

Najzaduženija bolnica je u Livnu fra Mihovila Sučića sa 7,7 milijuna te u Konjicu od 7,3 milijuna maraka. Ništa bolje stanje nije niti s općinskim načelnikom Vareša, Glamoča, Drvara ili Općinskim sudom u Ljubuškom te Livnu. Čak i ministarstva ne izmiruju obveze prema svojim djelatnicima, a prednjače Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta s iznosom od 9,02 milijuna, MUP Zapadnohercegovačke županije s 4,2, te MUP Hercegbosanske županije od 424.000 KM. Resor obrazovanja, kulture i sporta ZHŽ-a ima iznad 90.000, a pravosuđa i uprave 65.000 KM. Među osnovnim školama dva najveća dužnika su škole iz Ljubuškog ‘Marka Marulića’ i ‘I. B. Mažuranić’. Slijedi Prva osnovna škola od 424.000 maraka u Širokom Brijegu. Čak i dvije banke su porezni dužnici. SAB banka po podacima Porezne uprave FBiH treba uplatiti 6,5 milijuna, a Gospodarska banka u likvidaciji 613.000 KM. Među većim dužnicima su i kladionice s prostora FBiH, no one takve navode odbacuju navodeći da postoje pravomoćne presude kojim su poništeni navodi Porezne uprave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?