IDEMO PO BRONCU

Repeša silno želi medalju: Vratili smo košarku u život

'16.09.2013., Arena Stozice, Ljubljana, Slovenija - Europsko prvenstvo u kosarci Eurobasket Slovenia 2013, drugi krug, grupa F, Hrvatska - Grcka. Jasmin Repesa. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
22.09.2013.
u 08:47

– Prije polufinala rekao sam dečkima: "Idemo dobiti Litavce, dajte mi priliku da još jednom odigramo sa Španjolcima". Izgleda da su Španjolci baš zato izgubili, da bi mi udobrovoljili želji. 


Osvoji li danas s reprezentacijom medalju Jasmin Repeša (52) steći će kultni status među hrvatskim košarkaškim trenerima. S obzirom na to kako je vodio hrvatsku momčad kroz najopasnije tjesnace ovog Eurobasketa, Repeša se opet potvrdio kao sjajan taktičar, veliki detaljist, ali i motivator. Vjerovali smo da će i ovaj puta, kao i 2007. i 2009. godine, nekako pronaći put do vize za Svjetsko prvenstvo, no da će voditi dvije utakmice za medalju, nismo. No, neke stručne oči to su prepoznale i prije no što smo mogli naslutiti da ćemo igrati četvrtfinale i to s Ukrajinom.
Tamo negdje nakon naše druge pobjede (Poljska), prije pobjede domaćina Slovenije, nazvao nas je Dražen Brajković, izbornik juniorske reprezentacije:

Najbolji protiv Finske

– Zapamti, Hrvatska će u borbu za medalju. Repeša sjajno priprema utakmice, svakome pripremi neku taktičku zamku, posebice kad ima dan ili dva odmora.

I doista, Hrvatska je svoju najbolju utakmicu odigrala protiv Finske nakon dva dana odmora, a pobijedila je i preostala dva suparnika u skupini drugog kruga (Italija, Grčka) jer se tada igralo s danom pauze.

Dva dana odmora imao je Repeša i za pripremu utakmice protiv Ukrajinaca koje je zaskočio sa zonskim presingom.
Hrvatski izbornik nametnuo se svojim igračima autoritetom znanja i oni su ga pratili. Možda mu nisu baš svi vjerovali kada je čak i nakon vrlo visokih poraza u pripremama govorio da će na prvenstvu sve doći na svoje.

– Znam što radim i ne uzrujavam se. Vjerujem u superkompenzaciju teškoga rada, u odgođeni 'dolazak' sportske forme.
Kada se to uistinu dogodilo, igračko je povjerenje postalo apsolutno pa im teško ne padaju niti brojni sastanci. Imao ih je tri i uoči današnje utakmice za broncu sa Španjolcima jer je kroz razgovor htio što prije odagnati razočaranost izgubljenim polufinalom.

Za svoje stanje će pak reći:

– Nakon prespavane noći bolje se osjećam nego što sam mislio da će biti, no ta nas je utakmica doista potrošila i fizički i emotivno.
Priznat će da je za protivnika očekivao Španjolsku, ali u finalu.

Peče visok poraz na početku EP-a

– Prije polufinala rekao sam dečkima: "Idemo dobiti Litavce, dajte mi priliku da još jednom odigramo sa Španjolcima". Izgleda da su Španjolci baš zato izgubili, da bi mi udobrovoljili želji.

– Bila bi nepravda da nismo dobili još jednu priliku igrati s njima. Tada smo doista ostali veliki dužnici sami sebi, ali i našim navijačima.

Kao hrvatsku priliku Repeša vidi činjenicu da su Španjolci gubili utakmice u kojima je suparnik bio ravnopravan do kraja (Slovenija, Grčka, Italija, Francuska).

– Činjenica je da su uvijek, osim protiv nas, bili bolji prvo no drugo poluvrijeme. No, preponosni su to igrači i preiskusni da bi nas olako shvatili. Utakmice za broncu, kaže Repeša, najviše odlučuje psiha.
– Presudni su želja, volja, psiha. Uostalom, nema vam protiv Španjolske neke velike taktike, to su sve neke mikrosituacije.

Bit će važno i stanje njegov psihe.

– Nama je u svih 11 utakmica omča stajala oko vrata. U ovakvom ritmu igranja ja sam imao jako malo vremena za sebe, posebice u Ljubljani gdje bih otišao na pokretnu traku ili malo u šetnju. No, bili smo u hotelu u kojem se prozor ne može otvoriti, a ja ne volim zatvorene prostore. No, što da se radi, ne mogu mijenjati prozore na hotelu.

Nakon tako stresnog razdoblja, Repeši bi dobro došlo barem tjedan dana odmora, no ništa od toga jer ga već u subotu čeka Kup Dražena Petrovića.

– Ljudi iz Cedevite su na svim našim utakmicama, puni su razumijevanja, no koliko ću se odmarati, odlučit ću ovisno o tome kako ću se osjećati jer nakon ovakvih napora organizam obično reagira nakon dva tri dana.

>> 'Bogdanović je novi vođa, a skidamo kapu Jasku'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije