ODLUKA

Republika Srpska i službeno odustala od referenduma

skupština RS
VL FOTO
01.06.2011.
u 15:29

U obraćanju parlamentu njegov predsjednik Igor Radojičić ustvrdio je da dijalog o pravosuđu u BiH “predstavlja diplomatski uspjeh RS-a”, a time je “službeno Sarajevo natjerano na raspravu o pravosuđu”.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je stavljena van snage ranija odluka o raspisivanju entitetskog referenduma.

I  ovu, kao i odluku da se raspiše referendum, inicirao je entitetski predsjednik Milorad Dodik koji smatra da za sada nije potrebno organiziranje takvog vida izjašnjavanja građana.

Treba podsjetiti da je 13. travnja glasovima vladajuće većine i SDS-a usvojen zaključak u kojem je trebalo da se zakaže referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

I tijekom današnje višesatne rasprave, koju su pratile poduže pauze, ali i replike, stranke vladajuće većine ostale su pri stavovima koji zastupa i Dodik, da za sada nema potrebe za referendum, jer je od Europske unije najavljen strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, dok opozicija tvrdi da vlast nije dobila ništa što BiH ionako ne bi sljedovalo kroz poglavlje 23. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

U obraćanju parlamentu njegov predsjednik Igor Radojičić ustvrdio je da dijalog o pravosuđu u BiH “predstavlja diplomatski uspjeh RS-a”, a time je “službeno Sarajevo natjerano na raspravu o pravosuđu”.

On navodi da se RS “u idućem razdoblju argumentima mora boriti za ono što priča godinama o pravosuđu u BiH”.

Klub SNSD-a smatrao je da, osim stavljanja van snage odluke o referendumu u RS-u, potrebno je utvrditi i zaključke i preporuke za strukturalni dijalog o pravosuđu, koji treba da počne 6.lipnja.

Preporukama je, kazao je Radojičić, nužno formulirati dva prioriteta, prvi koji se odnosi na kratkoročne ciljeve koje RS traži u tom dijalogu, a drugi koji se odnosi na generalni stav o pravosuđu u BiH.

Zatražio je i da entitetski parlament pozdravi sporazum između visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catharine Ashton i predsjednika RS-a Milorada Dodika, kao i dijalog o pravosuđu.

Iako poslovnikom nije predviđena takva mogućnost, parlamentu se danas obratio i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki koji je sugerirao da se do 1. listopada zamrzne odluka o raspisivanju referenduma, jer bi time RS pokazala određenu čvrstinu u odnosu na međunarodnu zajednicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?