Branitelji

Revizija samo pripadnika HVO-a

jelecevic
Stojan Lasić
28.08.2011.
u 10:32

Dr. Perica Jelečević je istaknuo kako je pitanje revizije branitelja postalo i političko pitanje u Federaciji

Branitelji iz Posavine, kao i branitelji ZHŽ-a već godinama su podvrgnuti nelegalnoj reviziji koja ima za cilj ostaviti ih bez zasluženih prava. O ovom problemu progovorio je i dr. Perica Jelečević, a govorio je kao liječnik kirurg koji je bio u ratu s borcima u Posavini, liječio ih, operirao i pomagao im, a i nakon rata kao predsjednik Drugostupanjske komisije također dao svoj doprinos rješavanju statusnih pitanja ranjenih pripadnika HVO-a u Posavini koji su stradali na prvoj crti bojišnice.


I politički odgovor

-Kad uzmemo u obzir da HVO kao komponenta OS BiH nije na udaru samo u Posavini nego i na drugim mjestima gdje se provodi asimetrična revizija, mi ćemo znati odgovoriti i politički. Kao član Predsjedništva HNS-a mogu vas izvijestiti da će ovo pitanje biti na sljedećoj sjednici Predsjedništva HNS-a. Ako je potrebno, ovo pitanje ćemo internacionalizirati, jer ovdje je u pitanju status ne samo pripadnika HVO-a nego i općenito pitanje pozicije hrvatskog naroda u BiH.

Ovo je krupno političko pitanje i mislim da ga treba podići na najvišu razinu, rekao je Jelečević dodavši: Nisam siguran da sadašnja tzv. platformaška Vlada implementira zakon onako kako je on podržan od HVIDR-e. Ja postavljam pitanje, ako se ovako skidaju ranjeni pripadnici HVO-a, što će biti s onima koji boluju od PTSP-a ostalima, tako da je za mene kao liječnika, sa stručnog stajališta, neprihvatljiv način kako je odrađena revizija, jer ispada da su ovdje liječničke komisije ili stručno nepismene ili korumpirane.

Ja vam tvrdim da su ovdje komisije vrlo korektno radile svoj posao i kao ministar u Vladi FBiH imao sam informacije da je ovo ministarstvo, koje pokriva Posavsku županiju i druge općine, najkorektnije odradilo sve procjene. Prema tome, neke stvari ne štimaju, naglasio je dr. Perica Jelečević.


Podcjenjuju Domovinski rat

Među sugovornicima je bio i Đuro Matuzović, ratni general HVO-a, koji je osudio nepravilnu reviziju. - Drago mi je da sam pozvan jer sam svjedok svih ratnih događanja. Smatram da Federalno ministarstvo za pitanja branitelja podcjenjuje Domovinski rat, uopće rat u BiH, a posebno u Federaciji. Smatram da ovakvu reviziju treba zaustaviti, preispitati što se događa, jer ovo ne vodi ničemu. Oni koji su se borili da danas imamo lagodan život, sada su krivi. Ako Federaciji treba novca, onda neka izvrši reviziju u privatizaciji gdje su pokradeni milijuni, a ne skidati s onih koji su krv prolili za ovu zemlju.

Jedinstven je zaključak svih prisutnih da je revizija potrebna, ali ne na način na koji se trenutno provodi. Ranije je iz ZHŽ-a zatraženo da se obustavi nelegalna revizija i ukinu revizorski timovi, koji prema mišljenju branitelja, rade samo protiv bivših pripadnika HVO-a koji su svojim životima branili ovu zemlju i svoje domove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?