"Kemo-kupka"

Revolucija u Britaniji: Lijek za rak "pumpaju" u samo jedan organ

istraživanje
Reuters
12.11.2012.
u 17:35

Liječnici bolnice u Southamptonu vjeruju da će "gađanjem" samo jednog organa spriječiti pojavu nuspojava kod liječenja.

Britanski liječnici su po prvi puta na pacijentima isprobali tzv. "kemo-kupku" koja lijekove za liječenje raka "dovodi" do samo jednog organa u tijelu, piše BBC.

Lijekovi koji se koriste pri kemoterapiji ubijaju brzorastuće stanice kao što su stanice raka, ali i zdrave dijelove tijela. Liječnici bolnice u Southamptonu vjeruju da će "gađanjem" samo jednog organa spriječiti pojavu nuspojava kod liječenja. Nadaju se i da će moći davati veće doze bez štete za pacijenta.

Liječenje bez nuspojava?

Lijekovi za kemoterapiju se obično unose preko vene pacijenta te djeluju na cijelo tijelo, a ne samo na tumor. Nuspojave takve prakse su mučnine, gubitak kose i plodnosti.

Dvoje pacijenata u Velikoj Britaniji sada primaju kemoterapiju koja zahvaća samo njihovu jetru, koja je zaražena. "Operacija" funkcionira tako što se "ubacuju" baloni u krvne žile s obje strane jetre kako bi je izolirali od ostatka tijela. U jetru se tada "upumpava" cijela doza droga za kemoterapiju koje se filtriraju prije nego se jetra ponovno "uključi" u sustav.

To znači da samo mala količina lijeka završava u tijelu. Radiolog Brian Stedman je kazao da posljednja tri mjeseca na ovaj način liječe dva pacijenta te njihovi tumori "izgledaju manje".

>>Lagao stotinama žena da imaju rak i potom im odstranjivao grudi

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?