DRAMATIČNA SITUACIJA

Rezovi i smanjenje plaća

placa
Večernji list
16.02.2013.
u 12:00

U proračunu za 2013. drastično je smanjena stavka za plaće, kao i sredstva koja idu za općine

Plaće proračunskih korisnika u Zapadnohercegovačkoj županiji će se smanjiti, budući da je financijska situacija u županiji dramatična, poručio je predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić. “Nije ništa novo da je stanje u ZHŽ-u teško, da ne kažem dramatično. Kad smo upozoravali na to da je stanje teško i dramatično onda su to negirali iz istih onih krugova koji danas dramatiziraju tu situaciju za koju su najblaže rečeno odgovorni”, navodi Ćosić. Ističe kako je uzrok velikog dijela financijskih teškoća s kojima se susreće ova županija balast starog naslijeđenog duga koji je zaključno sa 2010. godinom iznosio nekih 50 milijuna i 500 tisuća maraka.
Prisilna naplata
“Treba shvatiti da smo došli pod udar prisilne naplate i da smo morali voditi računa o povratu duga, prije svega duga po osnovi neplaćenih doprinosa. Mogu reći da od 20 milijuna obveza prema neplaćenim doprinosima mi danas govorimo o tek oko 6 milijuna duga, što znači da smo dobar dio duga vratili. Isto tako smo dobar dio obveza prema dobavljačima smanjili. To su obveze koje dolaze pod udar prinudne naplate odnosno sudskog naplaćivanja”, kazao je premijer ZHŽ-a. Novac za plaće i materijalne doprinose zaposlenima u ovoj županiji Vlada još uvijek nekako osigurava, međutim smanjenja su neminovna da bi se županija održala na životu. Smanjenje plaća proračunski korisnici mogu očekivati po isteku odluke o privremenom financiranju, odnosno po usvajanju proračuna za 2013 godinu. “Još uvijek je na snazi odluka o privremenom financiranju i tijekom ožujka će biti usvojen proračun ZHŽ-a, te kao logična posljedica proračuna takvog kakav će biti bit će i odluka o smanjenju plaće”, navodi Ćosić. Proračun za 2013. će predviđati smanjenja ne samo na stavci koja se odnosi na bruto plaće nego i na kapitalnim izdacima, transferima nižim razinama vlasti, poticajima itd. Iz navedenog se da iščitati kako će se kriza iz županije prošitriti i na općine koje se nalaze u ovoj županiji budući da će trasferi prema njima u ovoj godini biti znatno manji. “Općine će sigurno dobivati manje sredstava od županije nego protekle godine”, ističe Ćosić. Dodaje kako kriza na jednoj razini vlasti lančano utječe na drugu razinu što je situacija s ovom županijom i općinama koje se nalaze u njoj. “Samo ću naglasiti da se te restriktivne mjere u proračunu neće odnositi na subvencije prijevoza učenicima i na socijalna davanja koja će naprotiv biti ispoštovana i zaostatci će biti isplaćeni. U proračunu za 2013. je predviđeno da se svi zaostaci, kada su u pitanju socijalna primanja, moraju podmiriti u ovoj godini”, kazao je Ćosić.
Nepopularne mjere
Naglašava kako su svi članovi vlade svjesni da se radi o nepopularnim i osjetljivim mjerama. Na pitanje očekuje li pobune i razne druge načine iskazivanja nezadovoljstva od proračunskih korisnika Ćosić je kazao: ”Uvijek kad je riječ o smanjivanju plaća odnosno materijalnih prava zaposlenika refleks je jednak i to je razumljivo. Dakle stečena prava kada dirate onda to nije ni popularno niti možete očekivati da će korisnici proračuna to pozdraviti. Međutim postoje objektivne okolnosti i mi smo dužni kao vlada poduzimati neke mjere ne vodeći računa o tome koliko će one biti popularne. Kamo sreće da je situacija drugačija, ali nije”. Još je jednom podsjetio da je proračunskim korisnicima nuđeno smanjenje materijalnih prava, ali da je to kod njih naišlo na oštre reakcije. Napomenuo je da predstavnici Vlade ZHŽ-a kontinuirano razgovaraju s predstavnicima sindikata. “Ja očekujem razumijevanje jer neke mjere nemaju alternativu i svaki razuman čovjek to mora prihvatiti”, navodi Ćosić. Na pitanje kada se može očekivati bolja financijska situacija u ovoj županiji, Ćosić ističe kako to uvelike zavisi od viših razina vlasti, prvenstveno federalne Vlade za koju tvrdi da u dvije godine nije niti jednim grantom pomogla ZHŽ. Lakše će se disati i kada se riješe dugovanja te kada raspodjela prihoda od PDV-a bude pravičnija.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?