Matični brojevi

Roditelji spremaju tužbe protiv države

JMBG
16.05.2013.
u 09:25

Vijeće ministara nije jučer donijelo privremenu odluku o utvrđivanju registracijskih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH

Vijeće ministara nije jučer donijelo privremenu odluku o utvrđivanju registracijskih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, što bi bilo prijelazno rješenje za tisuće roditelja čija djeca rođena u 2013. godini ne mogu dobiti matični broj i ostvariti brojna prava vezano uz to.

Odluka na sjednici


Moguće je da će odluka biti donesena u nastavku sjednice državne vlade, koja je najavljena za utorak 21.svibnja. Očito je da još nema suglasnosti oko ovog pitanja koje je izbilo u prvi plan nakon što je Ustavni sud BiH osporio dosadašnji zakon. Politička koplja sada se lome oko toga kako će biti određena registracijska područja za određivanje matičnog broja – prema dosadašnjem regionalnom principu, ili prema entitetskim granicama. Kako bilo, političke igre oko matičnog broja najviše pogađaju novorođenčad i njihove roditelje. Otkako je u veljači obustavljeno izdavanje matičnih brojeva, u BiH su rođene tisuće djece kojima se već na početku života krše ljudska prava. Zbog obustave izdavanja matičnih brojeva, djeca nisu u mogućnosti ostvariti pravo na slobodu kretanja, kao ni zdravstvena i socijalna prava koja im pripadaju. Osim što ne mogu izvaditi putnu ispravu za dijete, roditelji su najviše zabrinuti zbog ugrožavanja zdravstvenih prava. Djeca bez matičnog broja ne mogu dobiti zdravstvenu knjižicu pa roditelji u slučaju potrebe moraju računati na susretljivost medicinskog osoblja u javnim ustanovama, ili platiti liječničke usluge u nekoj od privatnih klinika. Enisa Pilav je postala majka u ožujku ove godine i zgrožena je činjenicom koliko političari neozbiljno shvaćaju njen i problem svih drugih mladih roditelja u BiH. - Već petnaest dana nakon poroda morala sam dijete odvesti liječniku i samo zahvaljujući susretljivosti ljudi u Domu zdravlja primili su nas bez zdravstvene knjižice. Za sada prihvaćaju otpusno pismo iz bolnice kao dokument, ali to nije dugoročno rješenje, pogotovo kod roditelja koji su prisiljeni smjestiti djecu u bolnicu na liječenje, kaže Pilav koja razmišlja i o sudskoj tužbi protiv države.

Privremena odluka

Vlada RS-a je donijela privremene odluke, a neki županijski zavodi zdravstvenog osiguranja u FBiH najavili su određivanje privremenog jedinstvenog matičnog broja, kako bi se omogućilo uvođenje novorođenčadi u zdravstveni sustav. Iako privremena i ova rješenja su bolja od nikakvih. Najbolje to znaju majke koje ne mogu ostvariti pravo na rodiljsku naknadu ili roditelji koji su morali otkazati putovanja u inozemstvo zbog nemogućnosti da djeci izvade putovnicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?