ODLUKE

RS raspisuje referendum i odbija suradnju s Vladom FBiH

dodik
Dean Moconja
15.04.2011.
u 09:19

Na reakciju OHR-a nije se dugo čekalo. Potez parlamenta RS-a ocijenjen je kao ‘pokušaj kršenja Daytonskog sporazuma’

Među brojnim zaključcima koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zajedno s odlukom o raspisivanju referenduma o nametnutim zakonima od visokog predstavnika je i onaj kojim se osuđuje Inzkova suspenzija odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i ocjenjuje da je zbog takvog nametanja postojeća vlast u Federaciji BiH nelegalna.

Komunikacija vlasti

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je da će nesumnjivo biti problema u operativnoj komunikaciji vlasti RS-a s vlastima Federacije koja je zapravo nelegalna.

- Na višoj političkoj razini bit će veoma teška suradnja Srpske s ovakvim karakterom Vlade FBiH, ali je to na razini administracija i službi koje se ne mijenjaju, tekuće, dnevno i neophodno, kazao je Radojičić.
Međutim, političke čimbenike u Sarajevu i međunarodne dužnosnike mnogo više je zabrinula sama odluka Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma na kojem će se građani ovog entiteta izjasniti podržavaju li nametnute zakone visokog predstavnika u BiH.

Na reakciju OHR-a nije se dugo čekalo. Potez parlamenta RS-a ocijenjen je kao pokušaj kršenja Daytonskog sporazuma. Odbacujući većinu argumenata koji su izneseni pri izglasavanju odluke o referendumu, OHR je podsjetio na širinu svog mandata, kao i na potporu koju državnom pravosuđu daje EU. Mogućnost poništavanja odluke i zaključaka nije spomenuta, iako je očito i da je opcija u fazi razmatranja.

Takvi pozivi OHR-u već su upućeni od nekih stranaka iz Federacije, koje smatraju da samo izglasavanje odluke o referendumu destabilizira situaciju u zemlji. Suština zahtjeva iz Sarajeva je da se sankcionira, kako kažu, antidaytonsko djelovanje vlasti RS-a.

Politička težina

S druge strane, u zaključcima koji su u parlamentu RS-a usvojeni s impozantnim brojem glasova navodi se da je reforma pravosuđa vođena na pogrešnim osnovama i da nije dala rezultate. Također se ističe da Republika Srpska nije dala suglasnost za prijenos ovlasti u oblasti pravosuđa na razinu BiH. Kako će se odnositi prema eventualnom ukidanju zaključaka od OHR-a, vlasti u RS-u pokazale su svojim tumačenjem da prema Bonnskoj deklaraciji visoki predstavnik ima isključivo ovlasti donositi odluke iz nadležnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, a ne i entiteta.

Analitičari napominju da samo raspisivanje referenduma ima veću političku nego pravnu težinu, budući da je on savjetodavnog karaktera. Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da je ovo prvi konkretan korak na ispunjavanju Dodikova obećanja da će osporiti prijenos svih dosad prenesenih ovlasti s entiteta na državu BiH.

Komentara 3

CO
crveni oktobar
21:48 15.04.2011.

ta budaletina od Dodiga može radit šta hoće ali neće dokle hoće, pa i taj referendum ako prođe biće poništen od strane međunarodne zajednice to je neminovno...i gdje si bio i šta si radio ništa...mlatio praznu slamu...

PA
park
22:05 15.04.2011.

Slažem se stobom oktobre , vidi se da su to \"školovani\" političari , od škole imaju samo gaće za fizičkog....., i mi konja za trku imamo !

BI
boli istina
07:20 16.04.2011.

Slazem se sa Vama momci sa Ovim \"i mi imamo konja za utrku ali bojim se da je vec prekasno.Ovaj Dodigov je vec u galopu dok ovi nasi kaskaju. Mozda i je budaletina ali vjeruj te mi stvar se privodi kraju.Pitanje samo kako ce Hercegovina izvuci ovaj dribling.Cini mi se da Vi ne vidite da je RS vec \"drzava za sebe\" .Sada je samo da se vidi ko ce se kome prikoloniti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?