Zenica

Rudar (31) mrtav nakon što ga je kobno zahvatila pokretna traka

Rudnik
24.10.2012.
u 09:54

U rudniku mrkog uglja u Zenici smrtno stradao Nisvet Odobašić

Još jedna smrt dogodila se u rudniku. Nakon što smo jučer pisali o smrti Ivana Krešića u rudniku “Kreka”, današnja tragična vijest je s radilišta Stare Jame, iz rudnika mrkog uglja u Zenici. Tu je smrtno nastradao rudar Nisvet Odobašić, rođen 1981. godine. Prema neslužbenim informacijama, on je, oko 02:35 sati, nastradao kada ga je zahvatio jedan dio pokretne trake s transportera uglja. Za razliku od Krešićeve nesreće gdje nije utvrđeno kako je došlo do smrti, s obzirom da traka u rudniku kod Živinica nije bila u funkciji, ova je, na žalost obitelji preminulog Odobašića, itekako bila u funkciji. Nakon dojave o tehnološkoj nesreći u jami pristigle su ekipe za spašavanje, ali pomoći nastradalom rudaru nije bilo. Usljed zadobivenih teških tjelesnih ozljeda preminuo je na mjestu nesreće. Očevidne radnje obavile su ovlaštene nadležne ekipe s timom Federalne rudarske inspekcije, u kojoj je bio i federalni rudarski inspektor Zahid Mustajbegović. - Ono što se može u prvoj fazi reći rudar je nastradao u blizini pokretne trake. Vidljivo je da je on nastradao od zateznog bubnja trake, jer je vjerojatno tu čistio traku. U ovom trenutku nemam informacije zašto je tu bio, to će tek vrijeme pokazati kada dobijemo izjave svih rudara, koji su bili tu sa njim u smjeni - kazao je Mustajbegović.

Nastradali rudar Nisvet Odobašić bio je oženjen i imao je dvoje djece od deset i tri godine. Ovo je drugi smrtni slučaj zabilježen u zeničkom rudniku ove godine i zanimljivo je da su se oba dogodila kao posljedica tehnološke nesreće. Oba nastradala rudara su poginula kada ih je zahvatila pokretna traka s transportera uglja. - Da, na žalost ovo je druga nesreća, čovjek je poginuo sam, traka je ta koja je izazvala nesreću. Mlad život, mlada porodica ostaje bez jednog hranitelja. Teško, ali eto... Tu smo da pokušamo pomoći toj porodici, pa sigurno ćemo i moći nešto uraditi - kazao nam je vidno potresen pogibijom kolege rudara Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata RMU Zenica. Istraga o ovoj teškoj tehnološkoj nesreći u Staroj jami zeničkog rudnika je u tijeku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije