SARAJEVO

Ruše zgrade koje nose bolna sjećanja Hrvata

rusenje
VL FOTO
07.01.2011.
u 10:40

Unatoč svim apelima, vlasti u Sarajevu nastavljaju provoditi svoje planove

Počelo je rušenje stambenih zgrada izgrađenih u austrougarskom razdoblju u ulicama Koste Hermana i Mustajbega Fadilpašića na Vilsonovu šetalištu.

Odluka davno donesena

Ministar stambene politike Sarajevske županije Čedomir Lukić izjavio je kako je odluka o rušenju objekata iz 1905. donesena davno, ali je njihovo uklanjanje Zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa uvjetovao time da se sačuvaju pojedini dijelovi zgrada. Ova vijest nije ostala u anonimnosti. Pojavila su se i prosvjedna pisma Sarajlija iz dijaspore u kojima negoduju zbog rušenja spomenutih zgrada. Premda danas malo tko drži do mišljenja onih koji su napustili Sarajevo, a smatra se da u svijetu živi više od 17.000 Sarajlija, rušenje objekta iz 1905. pogodilo je i pripadnike nekadašnje sarajevske brigade HVO-a, koja je upravo u tim zgradama držala prvu crtu bojišnice tijekom rata. - Bio sam sudionik ratnih zbivanja u Sarajevu kao pripadnik brigade HVO-a te me je odluka o rušenju zgrada u Vilsonovu šetalištu pogodila i vratila bolna sjećanja, kao i suborcima koji i danas žive u Sarajevu. Prisjetio sam se kako je bilo tada Hrvatima u Sarajevu. Smjene na crti uz Vilsonovo šetalište mijenjale su se tjedno. Spavali smo u podrumu zgrade današnjeg Parlamenta BiH. Do podruma zgrada koje se sada ruše stizali smo u trku, tko je bio hrabriji... Tijekom jedne smjene u kojoj sam bio s profesorom glazbe u Muzičkoj školi u Sarajevu, sa svijećom u ruci smo lutali po izgranatiranoj zgradi. Kako zidova nije bilo, u jednom trenutku u polumraku za oko mi je zapao iscjepan klavir na sredini jedne sobe. Od klavira su ostale samo tipke. Profesor glazbe samo što nije zaplakao. Potom sam među tipkama spazio jednu fotografiju. U prvi mah nisam ni mislio da ću je podići, ali znatiželja je bila jača. Podigao sam je i uz svijeću na njoj ugledao kćer mog dobrog prijatelja Mladena Jožanca, koja je bila u društvu kćeri njegova brata, koji je bio vlasnik stana i iscijepanog klavira, priča nam jedan od sudionika ratnih zbivanja u Sarajevu, pripadnik HVO-a.

Bolna sjećanja

Nakon završenog radno-ratnog tjedna na Vilsonovu šetalitštu, našao sam se Mladenom i kada sam mu predao fotografiju, ostao je iznenađen. Samo je prozborio kako je to jednina fotografija iz stana njegova brata koji se sa suprugom već nalazio u SAD-u. Ubrzo je i Mladen sa suprugom napustio Sarajevo i otišao prvo u Rijeku, a zatim u Kanadu. Inače, braća Jožanc su bili glavni elekrodispečeri u Elektroprivredi BiH. Razrednica mojoj kćeri, koja je nakon završene Osnovne škole KŠC-a “Sv. Josip” nastavila i Gimnaziju, bila je Vera Jožanac, sestra spomenute braće. Često sam se s njom znao prisjećati fotografije i klavira, a onda mi je jednog dana, nakon rata, priopćila tužnu vijest - da je njezin brat Mladen umro u dalekoj Kanadi. Ona je danas u mirovini i održava veze sa svojim bivšim đacima. Profesora glazbe Jovanovića često sretnem u gradu i uvijek se s tugom prisjetimo klavira i fotografije iz zgrade u Hermanovoj ulici u Sarajevu, dok smo bili u brigadi HVO-a, priča nam s tugom ovaj Sarajlija.

Ključne riječi

Komentara 1

FY
Fuck you Mother Fucker
18:54 07.01.2011.

Hajde Tulicu ne seri. Prvo tu je poginuo jedan radnik dok je rusio to KOMUNISTICKO trosno ruglo koje se raspadalo, drugo radi se nazalost isti objekt, samo iznova. Rekonstrukcija nije dolazila u obzir jer je objekt suvise propao. Fenomenalno, uzz sliku koja pokazuje da se tu sve trebalo ravnati sa zemljom, od svega se napravi nacionalni problem u tom Sarajevu? Inace te zgrade ne predstavljaju nista hrvatsko.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?