Nafta

Rusi istražili zalihe nafte, Shell će je tražiti u FBiH

Nafta
06.07.2012.
u 10:13

Naftne zalihe pronađene na prostorima oko općina Modriča, Teslić...

Ruska tvrtka “Kaliningrad geofizika” završila je ovaj tjedan seizmička istraživanja nalazišta nafte i plina na području Modriče, a istraživanja će biti nastavljena dolinom rijeke Bosne prema Doboju.

Istraživanja u ostatku RS-a

Prema tvrdnjama Gorana Gubić, predstavnika tvrtke “Integral” iz Laktaša koja je logistička podrška ruskoj tvrtki, seizmička istraživanja nalazišta nafte i plina na prostoru RS-a predstavljaju dio velikog investicijskog projekta kojeg ruski investitori provode po pitanju istraživanja i eksploatacije nafte i zemnog plina. Na istraživanju je angažirana ruska kompanija “Kaliningrad geofizika” na osnovi ugovora s Društvom za istraživanje i proizvodnju nafte i plina “Jadran-naftagas” iz Banje Luke i odobrenja Vlade Republike Srpske. Umjesto planirana četiri, kako prenosi agencija Srna, istraživanja su obavljena na osam pravaca na prostoru mjesnih zajednica Miloševac, Kladari Gornji, Kladari Donji, Skugrić, Garevac i Čardak. Istraživanja su vršena uz magistralni put od Šamca do Modriče i nastavljena su lijevom obalom rijeke Bosne prema Doboju i dalje do općine Teslić, rekao je Gubić i potvrdio da su radovi obavljeni uz puno razumijevanje lokalnog stanovništva i lokalne uprave Modriča. Poljoprivredni inspektor u Modriči Todor Kojić rekao je da tokom radova, koji se obavljaju na zasijanim parcelama, od terenskih i specijaliziranih vozila “vibratora” ostaju neizbježni tragovi, odnosno štete na usjevima, pa vlasnici parcela mogu prijaviti štetu kod predstavnika mjesnih zajednica u roku od 10 dana nakon nastanka. I Vlada Federacije BiH intenzivno radi na pripremama terena i zakonskih uvjeta koji će stručnjacima iz nizozemskog naftnog diva “Shell” omogućiti što skoriji početak istraživanja nafte i plina u ovom bh. entitetu.

Vlada FBiH mijenja zakone

Vlada je nedavno usvojila zakon koji bi bez puno birokratskih barijera omogućio istražiteljima rad na terenu. Zakon omogućava da federalna Vlada vodi i regulira istraživanje i korištenje nafte i plina. Prema nacrtu ovoga dokumenta utvrđuju se rezerve i kvaliteta nafte i plina kao osnove za planiranje i izgradnju suvremenih energetskih objekata i infrastrukture s visokim stupnjem energetske učinkovitosti, uvažavajući strateški plan i program razvoja energetskog sektora FBiH, kao i provođenje zakonskih odredbi koje se odnose na istraživanje i eksploataciju nafte i plina uz uvažavanje i provedbu zakonskih odredbi koje se odnose na zaštitu i upravljanje okolišem, na način da se aktivnosti na istraživanju i eksploataciji nafte i plina izvode uz minimalan negativan utjecaj na okoliš. Iako se gotovo u cijelosti daju ovlasti federalnim tijelima uprave, istodobno se poziva Vlada FBiH, vlade županija ‘da potiču i podržavaju istraživanje nafte i plina, za dobrobit sadašnje i buduće generacije, stoji u Zakonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?