navala na jadran

Rusi kupili pola Crne Gore. Vlasnici su i cijelih sela!

\'View over the old town of Budva, Montenegro, 14 May 2010. Since Montenegro declared its independency in 2006, more and more vacationers choose the small country as their holiday destination. Photo: 
Pixsell
13.01.2012.
u 10:00

Kupuju političari, tajkuni, biznismeni..., a interes je tolik da je nedavno u Budvi otvorena i prva privatna ruska škola.

Crna Gora više nije samo crnogorska nego je u dobroj mjeri i ruska. Taj se zaključak nameće nakon teksta koji je objavljen u ruskom dnevnom listu Nova Gazeta. U listu se tvrdi da je oko 40 posto nekretnina u Crnoj Gori u vlasništvu državljana iz Rusije, i to uglavnom političara i državnih službenika.

Luksuzne jahte

Crna Gora odavno je stekla status ruskog VIP odmarališta. U vlasništvu su bogatih Rusa ne samo neki gospodarski objekti nego i brojni hoteli, nekretnine po gradovima pa čak i cijela sela koja zovu "ruskim selima".

Novinari tog lista došli su do imena i prezimena brojnih poznatih ruskih političara, tajkuna, zastupnika Dume, visokorangiranih stranačkih dužnosnika, ali i biznismena i zaposlenih u državnom sektoru koji posjeduju nekretnine u Crnoj Gori. Bogati Rusi najviše su zainteresirani za nekretnine u Budvi, Herceg Novom i uopće na Jadranu. Drag im je i Tivat i okolna naselja, gdje je usidren velik broj luksuznih ruskih jahta. Zanimanje je toliko da je nedavno u Budvi otvorena i prva privatna ruska škola. List navodi da se cijene na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1500 američkih dolara za četvorni metar, dok su cijene stanova od 1500 do 3000 dolara po četvornom metru. Vrlo često to su bile i prenapuhane i nerealne cijene, ali ni to nije smetalo bogatim Rusima.

Poklopile se stvari

Procjenjuje se da su državljani Rusije vlasnici oko 150 tisuća stambeno-poslovnih kvadrata te više od 300 hektara zemljišta.

Prema nekim neslužbenim informacijama, ruski su ulagači u posljednjem desetljeću uložili oko dvije milijarde eura na crnogorskom području. Cijela priča s ruskim ulaganjima i masovnom kupnjom nekretnina u Crnoj Gori započela je sredinom prošloga desetljeća. Naime, poklopili su se različiti interesi, odnosno, Crne Gore osiromašene sankcijama te bogatih Rusa koji su željeli steći nekretnine na Jadranskom moru. U isto vrijeme i crnogorske su vlasti ruskim biznismenima prodavali hotelske komplekse na obali, ali i gospodarske divove poput nikšićke Željezare, podgoričkog Kombinata aluminija i pljevaljskog Rudnika boksita.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

CA
Carolija
20:00 14.01.2012.

Pa normalno da nije crnogorska a za 10 godina nece biti ni crnogorca na moru braco rusi dobrodosli

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?