birališta otvorena

Rusija bira novog predsjednika, Putin u lovu na treći mandat

izbori u rusiji (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
04.03.2012.
u 10:58

Putinov glavni konkurent je Genadij Zjuganov kojemu su ovo četvrti predsjednički izbori. Više od 250 promatrača OSCE-a i parlamentarne skupštine Europskog vijeća prati izbore

Glasačka mjesta diljem Rusije otvorena su i predsjednički izbori već su u punom jeku. Prema svim najavama Vladimir Putin ponovno će postati predsjednik nakon četiri godine provedene na mjestu premijera. Putin je, podsjetimo, bio prvi čovjek Rusije od 2000. do 2008. godine, ali zbog ustavnih odredbi morao je odustati od kandidature za treći uzastopni mandat. U ovim predsjedničkim izborima suočen je s četiri protukandidata od kojih je trojicu pobijedio na prijašnjim izborima.

Izbori se, javlja BBC, održavaju unatoč javnom prijeziru potaknutom optužbama za prevaru tijekom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora koji su navodno namješteni u korist Putinove stranke Ujedinjena Rusija. Javnost se, tvrde poznavatelji političkih pitanja u Rusiji, pita je li Putin najbolja osoba za mjesto predsjednika Rusije ili je došlo vrijeme za promjenu.

Ruska birališta bit će otvorena od 8 do 20 sati u svakoj vremenskoj zoni. Prvo će se otvoriti birališta na istoku zemlje i to u subotu oko 21 sati po srednjoeuropskom vremenu, a zadnja će biti otvorena ona na zapadu u okolici Kalinjingrada oko 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. Ruski mediji najavljuju kako će ministarstvo unutarnjih poslova u Moskvu dovesti oko 6000 policajaca kao pojačanje kako vi se sačuvao mir na ulicama glavnoga grada.

Putinov glavni konkurent je Genadij Zjuganov kojemu su ovo četvrdti predsjednički izbori. U izbornoj utrci sudjeluju i Vladimir Žirinovski, treći najbogatiji čovjek u Rusiji Mihail Prohorov te Sergej Mironov. Ukoliko Putin ne uspije osvojiti više od 50 posto glasova u drugom krugu suočit će se s kandidatom koji mu po broju glasova bude najbliži.

Više od 250 promatrača OSCE-a i parlamentarne skupštine Europskog vijeća prati izbore. dok desetci tisuća Rusa koji su instruirani kako prepoznati kršenja izbornih odredbi volontiraju kao promatrači.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije