KUPOVINA

Ruski Gazprom i Zarubezhneft hoće benzinske OMV u BiH i RH

\'gorivo\'
04.02.2012.
u 11:04

Dvije najveće ruske energetske kompanije za 1,3 milijarde dolara žele postati vlasnici OMV-ovih benzinskih crpki

Najveći svjetski proizvođač prirodnog plina ruska kompanija OAO Gazprom Neft izrazio je veliko zanimanje za kupovinu benzinskih crpki austrijskog naftnog diva OMV-a AG u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. “Gazprom Neft ima financijsku sposobnost za akvizicije. Mi ćemo ulagati u projekte koji stvaraju dodatnu vrijednost”, poručio je iz St. Petersburga za Bloomberg zamjenik načelnika uprave tvrtke OAO Gazprom Neft Vadim Yakovlev.

Bitka ruskih kompanija

Za istu poslovnu akviziciju zanimanje je pokazao drugi naftni div tvrtka OAO Zarubezhneft, koja je već nekoliko godina većinski vlasnik rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Oni su prošlog mjeseca upravi OMV-a u Beču predali ponudu za kupovinu benzinskih crpki u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ponuda ruske kompanije išla je preko banjolučke tvrtke kćeri Optima Grupe. Oni su polovicom prosinca prošle godine objavili da ih je OMV pozvao da započnu pregovore o mogućem preuzimanju crpki te austrijske kompanije u Hrvatskoj i BiH. U pismu je Optima iskazala interes za preuzimanje OMV-ove maloprodajne mreže jer imaju višak kapaciteta u svojim rafinerijama za proizvodnju goriva i maziva u Bosanskom Brodu i Modriči pa žele proširiti poslovanje na regiju, što im je jedan od strateških ciljeva. Također spomenimo da je uprava austrijske kompanije OMV-a početkom prosinca prošle godine objavila da su njihove benzinske crpke u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj stavljene na prodaju, jer se žele fokusirati na druge aktivnosti. Iz spomenute kompanije poručili su kako im je cilj izoštriti i pojednostaviti portfolio komp anije od marketinga prema proizvodnji plina i energije.

OMV prodaje 90 benzinski

Kompanija posjeduje oko devedeset benzinskih crpki u obje države, kao i više od stotinu radnika zaposlenih u dva glavna ureda. Turski ogranak OMV-a je već prodao 52 posto udjela u maloprodaji ciparske tvrtke Kibris Türk Petrolleri. Očekuje se da će do 2014. godine dostići zaradu od 1,33 milijarde dolara. OMV je međunarodna energetska tvrtka sa sjedištem u Austriji s ukupnom godišnjom prodajom od oko 24 milijarde dolara koja zapošljava više od 31.000 ljudi. Osim crpki OMV-a, ruski Gazprom želi izgraditi plinovod u Republici Srpskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?