Vrhovna institucija

Sabor preuzima ovlasti od stranaka

HNS
Stojan Lasić
06.04.2013.
u 10:21

Zatražen preustroj BiH s više federalnih jedinica od kojih bi jedna imala većinu Hrvata

Utemeljitelji Hrvatskog narodnog sabora jučer su na zasjedanju u Mostaru trasirali put u ključnu, krovnu instituciju Hrvata u BiH koja će donositi najvažnije odluke i time praktično davati naloge i vodećim hrvatskim dužnosnicima u pregovorima s predstavnicima srpske i bošnjačke strane te međunarodne zajednice oko svih budućih procesa.

Peto zasjedanje

Navedeno je to u deklaraciji HNS-a koja je jučer jednoglasno prihvaćena u Mostaru na kraju petog po redu zasjedanja ove institucije na kojoj su se mogle čuti različite ocjene, ideje, ciljevi, a sve se svode pod jedan nazivnik – hrvatska jednakopravnost kao minimum i maksimum hrvatske politike. “Za mene je posebna vrijednost da je po deklaraciji za sve nas, bez obzira u čemu sudjelujemo, obvezujuće je stajalište HNS-a BiH. To su za mene vrijednosti koje nije bilo lako dostići. Ovim smo zaustavili trendove i pokušaje podjela Hrvata te poslali jasnu poruku”, rekao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Po njegovim riječima ovom deklaracijom su Hrvati poručili kako BiH neće imati svoj europski i put prema NATO savezu dok ‘hrvatski narod ne bude ustavno jednakopravan’ čime smo poslali jasnu poruku međunarodnoj zajednici i druga dva naroda. “Poruka je dovoljno glasna i jasna i strankama koje ne participiraju u radu HNS-a. Ako se ne želimo i dalje baviti BiH, trebamo prihvatiti realnost da Hrvati moraju biti ravnopravni sa Srbima i Bošnjacima. Bez toga BiH neće biti normalna i ići će k razgradnji”, poručio je Čović. Po riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića ovo zasjedanje je opravdalo svoje održavanje jer je upućena jasna poruka da su ‘njegovi politički predstavnici odlučni izboriti se za jednakopravnost i sačuvati pravo na BiH kao konstitutivnom narodu’.

Političko nasilje

“Deklaracija je i poruka svima nama da u realizaciji ovih ciljeva i misije trebamo biti spremni žrtvovati određene taštine i stranačke autonomije tamo gdje to strateški nacionalni interesi traže”, pojasnio je Ljubić. 
Deklaracijom se traži i preustroj zemlje u više federalnih jedinica te je više govornika upozorilo kako se BiH pretvara u zajednicu dva naroda s većinskim bošnjačkim entitetom Federacijom i Republikom Srpskom rezerviranom za Srbe. To je posebno postalo jasno nakon posljednjih izbora kada se najgrublje nastavlja političko nasilje nad Hrvatima, a Sarajevo se prema Hrvatima u BiH odnosi lošije nego što je Beograd bio u bivšoj Jugoslaviji. 
Predsjednik HKDU-a Ivan Musa bio je iznimno konkretan. 
“Biološko biće Hrvata je ugroženo i imaju se pravo braniti. Jasno je da su bošnjački partneri napustili projekt BiH umjesto toga žele svoju nacionalnu državu. Bošnjacima treba priznati pravo na državu, ali ako se isto pravo omogući Hrvatima”, rekao je Musa. Na Saboru je upozoreno da je nedopustivo da Hrvatima Bošnjaci izaberu Željka Komšića, cijelu Vladu Federacije BiH i predsjednika, a Srbi Emila Vlajkija te da takvu praksu valja mijenjati. 
Predsjednica Hrvatske stranke prava Herceg Bosne Vesna Pinjuh postavila je pitanje postoje li politički partneri hrvatskim strankama u Sarajevu te je istaknula kako se ciljevi bošnjačkih stranaka bitnije ne razlikuju jer se zasnivaju na konceptu unitarizacije. 
“U pitanju je velikobošnjačka politika koja želi dominaciju. Radi se o osmišljenom antihrvatskome planu koji kulminira nametanjem predstavnika i osiromašivanjem Hrvata, kriminalizacijom, gašenjem županija”, rekla je predsjednica HSP-a HB Vesna Pinjuh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?