POSJET

SAD očekuju dogovor i spremne su pomoći doradu Daytona

Hillary
AFP
12.10.2010.
u 07:43

Hillary Clinton dolazi otvoriti američko Veleposlanstvo i razgovarati s ključnim političkim akterima nakon izbora. Hrvati očekuju potporu SAD-a i EU-a u popravljanju svoje pozicije

Što objektivno očekivati od posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton Bosni i Hercegovini – pitanje je koje je postavljeno brojnim političarima, dužnosnicima, analitičarima. O tome ocjene daju brojni mediji, donose i poluslužbene informacije ili nagađanja oko američke uloge u regiji, novoga pristupa. Međutim, Hillary Clinton dolazi otvoriti novu zgradu američkog Veleposlanstva u regiji, što je samo po sebi poruka administracije prve sile svijeta. Šefica State Departmenta i simboličnim dolaskom na otvaranje novog veleposlanstva potvrđuje opredijeljenost prema očuvanju države BiH i snaženju njezina položaja. U tome su joj među najvećim prijateljima upravo Sjedinjene Države koje su ključne za zaustavljanje rata i potpisivanje Daytonskog sporazuma.

Rješenje postalo problem


No, koliko se god ovaj rezultat i trud godinama činio velik i nemjerljiv i u samim Sjedinjenim Državama, no s posve različitim žarom, stalno se zagovarala i dogradnja sporazuma koji je postao jedan od većih zapreka za euroatlantski put ove zemlje. U tome smjeru Sjedinjene Države su pokušale u nekoliko navrata s ‘travanjskim paketom’, Butmirskim sporazumom pokrenuti kotač ustavnih promjena. No, svaki put su ove promjene išle u krivome pravcu zbog čega su doživjele neuspjeh. S propašću tih sporazuma ohladila se i želja administracije SAD-a i EU-a za pokretanjem nove inicijative.

Prema tumačenjima stranih analitičara, Amerikanci više nisu spremni za trošenje svoga kredibiliteta dok ne budu imali kakvu-takvu spremnost domaćih političara za provedbu ozbiljnijih reformi u zemlji. U međuvremenu administracija SAD-a će maksimalno pritisnuti vlasti na što bržu provedbu izbornih rezultata i započinjanja dugih i teških reformi koje bi mogle biti među najtežim do sada.

Prihvaćanje realnosti

Naime, u oba entiteta su pobjednici izbora socijaldemokratske stranke, ali koje svoj legitimitet crpe isključivo iz bošnjačkog, odnosno srpskog naroda. Kod Hrvata se ništa nije promijenilo osim što su se produbile frustracije koje mogu dodatno zakomplicirati odnose u zemlji, u kojoj su odavno prekinute veze između Sarajeva i Banje Luke.

Velik napredak administracija SAD-a bi napravila kada bi prihvatila realnost i postojanja više nacionalnih identiteta s čijim se uvažavanjem može krenuti u izgradnju države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?