Priprema za napad?

SAD preusmjerile nosač aviona USS Nimitz prema Siriji

nosač aviona
Reuters/Pixsell
02.09.2013.
u 07:25

Flota nosača USS Nimitza bila je u Indijskom oceanu i planirano je da se vrati u SAD. No, stigla je odluka da USS Nimitz ostane u regiji i da se premjesti bliže Siriji.

Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Nimitz i ostali brodovi iz njegove borbene skupine uputili su se na zapad prema Crvenome moru kako bi pružili potporu mogućem američkom ograničenom vojnom udaru protiv sirijskog režima, ako to bude potrebno, rekli su američki dužnosnici. Nimitzova borbena skupina, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, nema zasad specifične zapovijedi da ode u istočno Sredozemlje, ali se kreće prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji, piše Chicago Tribune.

- Riječ je o raspoređivanju sredstava kako bismo ih imali na raspolaganju ako bude potrebna borbena moć skupine nosača zrakoplova, rekao je jedan od dužnosnika. Još uvijek nije odlučeno o točnom pozicioniranju flote u Sredozemnom moru. Američka mornarica već je ranije udvostručila svoje kapacitete u istočnom Sredozemlju, gdje sada ima pet razarača koji zajedno posjeduju 200 projektila tipa tomahawk.

Flota nosača USS Nimitza bila je u Indijskom oceanu gdje je pružala podršku operacijama u Afganistanu i planirano je da se vrati u SAD pošto ju je zamijenila borbena flota predvođena nosačem zrakoplova USS Harry S. Truman. No, stigla je odluka da USS Nimitz ostane u regiji i da se premjesti bliže Siriji. Arapske zemlje su pozvale međunarodnu zajednicu da pokrene akciju protiv sirijske vlade zbog kemijskog napada u kojemu su poginule stotine civila.

U završnoj rezoluciji koju je Arapska liga prihvatila na sastanku u Kairu, Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica pozivaju se da 'pokrenu odlučne i neophodne mjere protiv krivaca za zločin za koji odgovornost nosi sirijski režim'.

Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal rekao je da osuda Sirije zbog kemijskog napada, u kojemu je prema američkim dužnosnicima ubijeno 1429 osoba, nije dovoljna, te da odgađanje međunarodne akcije nije prihvatljivo.

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama u subotu je odgodio planove za napad jer traži odobrenje Kongresa za zračne napade, no čini se da će se cijeli proces odgoditi najmanje do 9. rujna, kada se Kongres vraća sa ljetne stanke.

Obama je izjavio da je važno da Kongres raspravi o akciji, a vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell bio je zadovoljan Obaminom izjavom, rekavši kako je predsjednikova uloga glavnog zapovjednika uvijek jača ako uživa podršku Kongresa izrečenu u raspravi.

>>'Stanje u Siriji je kritično. Čekamo izvješće inspektora UN-a'

>>Obama najavio akciju, prije napada tražit će potvrdu u Kongresu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?