WikiLeaks

SAD smatra SDP BiH Z. Lagumdžije većinskom bošnjačkom strankom

\'Social Democratic Party president Zlatko Lagumdzija attends a news conference in Sarajevo, early October 4, 2010. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: ELECTIONS POLITICS)\'
Reuters/Pixsell
31.08.2011.
u 09:58

Navodni socijaldemokrati uspjeli su sebi osigurati dobar rejting jer im imidž popravljaju stranački aktivisti u brojnim veleposlanstvima i međunarodnoj upravi

U slaganju vlasti na državnoj razini još se uvijek pokušava progurati jedan od dva moguća koncepta da prevlada bošnjački prijedlog ‘multietničke’ vizije BiH i s druge strane ‘rigidnih’ zahtjeva Hrvata i Srba koji inzistiraju da nacionalno koncipirana vlast pripadne onima koji su upravo izabrani iz tri naroda.

WikiLeaks ‘curi’

U takvom je pokušaju manipuliranja posebno uporna bošnjačka strana koja nanovo posredstvom Turske pokušava ponovno uključiti međunarodnu zajednicu, odnosno njezinog ključnog aktera Sjedinjene Države da potakne postizanje kompromisa zavrtanjem ruku kakvo se u Federaciji vidjelo prije pet mjeseci. Zanimljivo je da upravo administracija prve zemlje svijeta ne promatra crno-bijelo političku pozornicu u BiH kako bi se to moglo zaključiti iz dijela sarajevske javnosti. Naime, u nekoliko tajnih izvješća upućenih ranijih godina iz sjedišta američkog Veleposlanstva u Sarajevu političari i pojedine politike se posve drukčije ‘bojaju’ od onoga što vrijedi čak i kao stereotip među stranim diplomatima. Bez ustezanja američki diplomati ‘krste’ Socijaldemokratsku partiju BiH i njezina lidera kao bošnjačku stranku i bošnjačkog lidera. U objašnjenju raspoloženja i političkog stanja u izvještaju upućenom State Departmentu pred izbore 2006., a koji je proteklih dana procurio na WikiLeaksu, upravo se ističe ta činjenica. 
 “Socijaldemokratska partija (SDP): Centar - lijevo, uglavnom bošnjačka stranka s multietničkim vodstvom, koju vodi bivši premijer BiH Zlatko Lagumdžija. Popularni su u Sarajevu, Tuzli...”, navodi se u jednome od izvješća koje je upućeno iz političkoga odjela američkog Veleposlanstva u Sarajevu. U drugome, koje je ranije ugledalo svjetlo dana a koje je potpisao bivši veleposlanik Charles English, također se ističe kako je Lagumdžija jedan od vodećih bošnjačkih političara, a u tom kontekstu se spominju i Haris Silajdžić, reis Mustafa Cerić, Sulejman Tihić. Tada English opisuje kako se Lagumdžiju nastoji prikazati ‘lošim’ u dijelu bošnjačkog medijskoga prostora što je bio tek dio predizborne igre.

Loša poruka

To u suštini i opisuje prirodu SDP-a koji je bošnjačka stranka koja nastavlja s realiziranjem projekta kojemu je cilj da većinski narod određuje druga dva naroda tko će ih zastupati u vlasti, što je ustvari projekt dominacije koji je prije dvadesetak godina bio uzrok krvavog rata. Takvo što se oslikava i u aktualnoj federalnoj vlasti gdje su postavljeni hrvatski predstavnici koji imaju apsolutno manjinski narodni legitimitet. 
Upravo je posljednje iskustvo u FBiH dovoljan razlog zbog čega će se počekati na uspostavu državne vlasti jer Srbi i Hrvati neće dragovoljno pristati na bošnjačku (SDP) dominaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?