Mostar

Sajam gospodarstva ruši prepreke

Sajam
VL FOTO
09.04.2013.
u 09:42

Premijeri iz četiri zemlje s većim izaslanstvima na međunarodnoj gospodarskoj smotri u Mostaru

Četvorica premijera iz regije BiH Vjekoslav Bevanda, Hrvatske Zoran Milanović, Srbije Ivica Dačić i premijer Crne Gore Milo Đukanović prvi su se put jučer okupili na jednom gospodarskom događaju, otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva “Mostar 2013.” čime su potvrdili opredijeljenost jačanju međusobne suradnje te odali priznanje ovoj manifestaciji kojoj je ove godine pokrovitelj Europska unija. Osim hrvatskog premijera Milanovića koji je imao manjih zdravstvenih problema, trojica kolega su jučer popili i zajedničku kavu nakon čega su sudjelovali na ceremoniji otvaranja sajamske izložbe. 
Govoreći na otvaranju, predsjedatelj Vijeća ministara BiH je istaknuo kako je odlična vijest da je premijere okupilo gospodarstvo. 
“Posebna zahvala premijerima koji su u izazovnim vremenima došli i posjetili nas ovdje. U vremenu teške ekonomske krize koje ne zahvaća samo Europu, nego globalno svijet, gospodarstvo je ono što treba svima nama biti u žiži zanimanja. Svi koji se bavimo politikom imamo jednu dužnost i onaj tko je ne shvaća, ne treba se baviti time. Mora se omogućiti da se gospodarstvenici povezuju i uvezuju i da ostvaruju nove vrijednosti”, rekao je Bevanda. Hrvatski premijer, čija zemlja skoro postaje članica Europske unije, izrazio je očekivanje da se sve zemlje pridruže u članstvo Unije.

Gubitnici i dobitnici

“Želim da svi budemo u Europskoj uniji, ali još važnije je da svi budemo dio zajedničkog tržišta u kojem će ljudi, ideje, zamisli, inovacije putovati slobodno i u kojem neće biti barijera i u kojem će svi moći dobro živjeti, zaraditi i obogatiti se”, rekao je hrvatski premijer na otvaranju XVI. međunarodnog sajma gospodarstva “Mostar 2013.”, kojemu je partner Europska unija i koji je otvorio posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen. 
Hrvatski premijer istaknuo je da je u povijesti u regiji bilo “previše gubitnika” te da ni sada stanje nije dobro. “Ova regija je vidjela previše gubitnika i na individualnoj i kolektivnoj razini. I odnosi u ovoj regiji i klima nisu dobri”, rekao je i pozvao na jačanje suradnje, komunikacije i na međusobno ukazivanje na pogreške. 
“Hrvatska neće imati ulogu tutora. Ulogu mentora i tutora ni nad kim ne želimo, ni nad hrvatskim narodom u BiH ni prema BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji. Partnerstvo da, tutorstvo ne”, poručio je Milanović. 
Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je kako je Srbija samo zahvaljujući otvaranju pogona Fiata napravila značajan gospodarski iskorak u godinu i pol dana. 
“Ovih naših nekoliko država, bez obzira što više ne postoji zajednička država Jugoslavija, imaju mnogo više zajedničkih interesa koji nas spajaju, od onoga što nas razdvaja. Zato su i ekonomska pitanja jedna od najvažnijih, jer smo jedni drugima najvažniji vanjskotrgovinski ekonomski partneri”, rekao je Dačić. Crnogorski premijer Milo Đukanović sajam vidi kao prigodu za jačanje veza.

Svi u EU

“Suradnjom možemo bolje iskoristiti potencijale. Mogućnosti vidim u oblasti infrastrukture i energetike, ali i u turizmu te nastupu prema trećim tržištima”, rekao je Đukanović. 
Posebni predstavnik EU-a Peter Sorensen, koji je i otvorio sajam, iskazao je želju da BiH skoro postane članica Unije. 
“Hrvatsku dijeli tek desetak tjedana od toga da postane 28. članica EU-a, Srbija i Makedonija imaju status kandidata za članstvo u EU, a pristupni pregovori su već otvoreni s Crnom Gorom. Mi želimo da BiH postane dio našeg jedinstvenog tržišta, odnosno da bude dio EU-a čim za to bude spremna”, naglasio je Sorensen. Sudionici su nakon ceremonije obišli izložbeni prostor Mostarskog sajma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?