Negativna ocjena

Samo na telefon potrošili čak 1,5 milijuna maraka

Revizija
04.07.2012.
u 09:28

Uz ova tri negativna izvješća revizori 
su dali i šest mišljenja s rezervom

Ukupno tri državna ministarstva dobila su negativnu ocjenu revizora za svoje poslovanje u 2011. godini. Bila je to godina koja će ostati upamćena po tehničkoj vladi, u kojoj su aktivnosti ministarstava kao tijela izvršne vlasti bile znatno manje nego u redovitim okolnostima.

Veliki propusti

U takvoj situaciji Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ponašali su se prilično komotno u potrošnji proračunskih sredstava. Glavni državni revizor Milenko Šego pojasnio je da su u ovim institucijama uočeni veliki propusti, a koji se prvenstveno odnose na izdatke za troškove mobilnih telefona, putnih troškova, ugovora o djelu, provedbi procedura javnih nabavi te nepotpunu dokumentaciju, nedovoljnu internu kontrolu, kao i trošenje na reprezentaciju bez potrebne dokumentacije. -Ova tri negativna mišljenja za tri institucije, u ukupnom iznosu utrošenih proračunskih sredstava od 902,492.572 KM, imaju udio od 355 milijuna KM, kazao je Šego.

Pokretanje odgovornosti

Zanimljivo je da je Ministarstvo vanjskih poslova, koje je vodio Sven Alkalaj, samo za telefonske troškove prošle godine potrošilo oko 1,5 milijuna maraka. Propusti su uočeni i kod putnih i drugih troškova. Ministarstvo obrane, pak, nisu opravdale avans iz 2009. godine za unapred plaćene usluge remonta i održavanja opreme u iznosu 460 tisuća KM i depozit uplaćen 2011. godine za nabavu materijala i tehničkih sredstava za provedbu protuminskih akcija u okviru programa vojne pomoći. Sva tri ministarstva su i ranijih godina imali propuste u poslovanju pa su od revizora dobivali mišljenje s rezervom. No, to očito nije utjecalo na promjenu njihovog ponašanja. 
Uz ova tri negativna izvješća revizori su dali i šest mišljenja s rezervom, 31 mišljenje - temelj za isticanje predmeta te 30 pozitivnih mišljenja. Udio onih institucija koje su dobile pozitivno mišljenje Ureda je tek 13,36 posto, odnosno 117 milijuna. Riječ je o institucijama s manjim proračunom, ali to, kazao je Šego, ne umanjuje njihov dobar i savjestan rad kada je u pitanju trošenje proračunskih sredstava.
Hoće li biti pokretanja odgovornosti za sada je teško reći. Šego je izrazio nadu kako će mjerodavne institucije temeljem revizijskih izvješća poduzeti konkretne mjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?