SRAMOTNO

Samo položili svečanu prisegu, a do sada dobili plaća 10.000 KM

parlament
VL FOTO
18.02.2011.
u 09:26

Iako ništa ne rade, zastupnici u BiH redovito primaju plaće. I tako će vjerojatno ostati i idućih mjeseci

Osnovna plaća državnih parlamentaraca iznosi 4.180 maraka, što znači da je svaki od 42 zastupnika u novom sazivu Zastupničkog doma Parlamenta BiH do sada primio najmanje 8.360 KM, a da nije uradio ništa osim što je pročitao svečanu izjavu na početku nikada završene konstituirajuće sjednice .

Niti jedna aktivnost

Od trenutka kada su preuzeli mandate i svečano prisegnuli, državni zastupnici nisu imali apsolutno niti jednu profesionalnu aktivnost. To, međutim, ne ugrožava njihovo pravo na plaću u državnom Parlamentu. Kako trenutačno stvari stoje, ubrzo će dobiti i treću zastupničku plaću, a da ni prstom nisu pomaknuli. Naime, šanse da se vlast na državnoj razini konstituira do početka ožujka vrlo su male. Uz novoizabrane članove Zastupničkog doma, tu je i 15 članova starog saziva Doma naroda. Njima mandat faktički još nije završio, jer nije izabran novi saziv. Usprkos tomu, ovo tijelo se ne sastaje, niti izvršava većinu ostalih zadataka iz svoje nadležnosti. Ono što nije dovedeno u pitanje su njihove plaće koje će dobivati sve dok se ne izabere novi Dom naroda. Prosta računica govori da samo za osnovne plaće zastupnika i izaslanika u dva parlamentarna doma treba mjesečno izdvojiti skoro 240 tisuća maraka. Stvarni iznos troškova za (ne)rad državnih parlamentaraca znatno je veći, jer nitko od njih ne prima samo osnovnu plaću. Uz sve dodatke zastupnici i izaslanici imaju pravo i na topli obrok od 170 KM, pa je očito da će porezne obveznike cijela ova priča koštati daleko više. Ne treba zaboraviti niti one zastupnike iz prethodnog saziva koji nisu obnovili mandat, pa sukladno „pozitivnim zakonskim odredbama“, imaju pravo na 12 mjesečnih plaća u iznosu koji su dobivali i dok su bili aktivni zastupnici. Međutim, sva ova primanja mogla bi doći u pitanje na kraju ožujka - ako do tada ne bude usvojen novi državni proračun. Tada ističe tromjesečna primjena odluke o privremenom financiranju države, pa bi i sve isplate morale biti obustavljene.

Isti i u Federaciji


Ništa aktivniji nisu ni članovi federalnog Parlamenta koji također primaju plaće, dok ništa ne rade. Ako se zna da je njihova osnovna plaća veća od 2.500 KM, lako je izračunati da „zimski san“ članova obaju domova tog parlamenta porezne obveznike u Federaciji mjesečno košta minimalno 382 tisuće KM. Kao i na državnoj razini, i ovdje se nije odmaknulo od polaganja svečane prisege i preuzimanja mandata, i to samo u jednom domu. U BiH ne postoji nitko tko bi kaznio ovakvo ponašanje!

Ključne riječi

Komentara 2

CI
cinbenik
10:04 18.02.2011.

To je dokaz da mozemo bez njih.Treba promijeniti ustav i ukinuti zastupnike jer 20god.nikog ne zastupaju a narod se snalazi i prezivljava.Koliko su kostali svo ovo vrijeme a mi se nismo makli od pocetka posto je ovo istina treba im oduzeti stecene prihode od kojih bi recimo obnovili sve porusene kuce,vratili drzavne dugove,popravili firme itd.Neka svako pokusa izracunati koliko su do sada kostali a rezultati 0.

KI
kitikat
11:16 18.02.2011.

pogledajte te face gore na slici,meni ne ulijevaju povjerenje a ne zrace ni inteligencijom nego vise primitivlukom,i oni nekoga predstavljaju,aajooj,gore nego zubobolja

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?