HNŽ

Samo za ovu godinu dug prema Sveučilištu iznosi 2 milijuna KM

\'slavonija-29.10.2009.osijek,hrvatska,na osjeckom sveucilistu studenti ocjenjivali rad svojih profesora i asistenata,studenti na ekonomskom fakultetu. Photo: Davor Javorovic/VLM\'
\'Davor Javorović/PIXSELL
13.09.2011.
u 09:44

Upravo dok traju upisi na fakultetima, Sveučilište u Mostaru trpi novi financijski udar od županija

Upravo dok traju upisi na fakultetima i dok se vrše posljednje pripreme za početak nove akademske godine, Sveučilište u Mostaru trpi novi financijski udar. Ovaj put kobne poteze vuče Vlada Hercegovačko-neretvanske županije koja je mjesečnu tranšu od 330.000 KM od ožujka mjeseca svela na svega 123.000 i to za svaki drugi mjesec. Dug HNŽ-a, kao jednoga od suosnivača jedinoga javnog sveučilišta na hrvatskome jeziku u BiH, za samo ovu godinu tako iznosi preko dva milijuna i 150 tisuća KM. Unatoč financijskim problemima u kojima se nalazi HNŽ, Vlada je po zakonu dužna isplatiti planirani novac s obzirom na to da do rebalansa proračuna nije došlo.

Teško stanje

Vlada HNŽ-a u tehničkom mandatu time je dovela do ogromnih problema na Sveučilištu. Zanimljivo je da je prijašnjih godina upravo ta vlada, bez obzira na probleme oko donošenja Nacrta zakona o visokom obrazovanju koji je išao na štetu Sveučilišta, izmirivala svoje minimalne obveze. Katastrofalan odnos ima i Hercegbosanska županija, koja je također jedan od suosnivača. Od planiranih pola milijuna do sada je uplatila svega 45.000 KM. Na Sveučilištu u Mostaru navode kako takvim odnosom županija suosnivača Sveučilište dovode u iznimno težak položaj. Zanimljivo je da sve zajedno hrvatske županije kao suosnivači izdvajaju manje novca za Sveučilište u Mostaru, nego sama Zeničko-dobojska županija za Univerzitet u Zenici, koji je znatno manji od mostarskoga Sveučilišta.

Potop institucija

Prije Sveučilišta u Mostaru na udaru Vlade HNŽ-a našle su se i ostale strateške ustanove i institucije na hrvatskome jeziku u BiH: Hercegovačka televizija, Radiopostaja Mostar, Radio Herceg Bosne te Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. I dok jedni za takvo stanje optužuju resornoga ministra Esada Dželilovića, drugi ističu kako Dželilović bez odobrenja predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije ne bi mogao napraviti takav potop u institucijama i ustanovama kulture, znanosti i medijima u Mostaru. Sa Sveučilišta u Mostaru pozivaju Vladu HNŽ-a i druge županijske vlade da napokon počnu izmirivati svoje obveze - dok ne bude prekasno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?