ALARMANTNO

Sarajevo rekorder u dugovanjima

novac
Arhivska fotografija
08.11.2011.
u 10:09

Županije, općine i gradovi u BiH kreditno zaduženi više od 346 milijuna KM

Iako se u javnosti najviše govori o vanjskoj i unutarnjoj zaduženosti države i entiteta, značajna dugovanja imaju i lokalne zajednice. Općine, gradovi i županije u BiH su na kraju prošle godine dugovale ukupno 346 milijuna KM. Od tog iznosa lokalne zajednice u Federaciji dugovale su 125 milijuna KM.

 

Javna zaduženost

 

Iz podataka navedenih u službenoj Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH, jasno se može zaključiti kako nisu sve općine, gradovi i županije podjednako, pa čak niti približno zadužene. Od 10 federalnih županija najviše unutarnjih kreditnih dugovanja ima Županija Sarajevo, čiji se unutarnji dug u zadnjem kvartalu prošle godine popeo na 34 milijuna maraka. Nešto manja, ali ipak velika je i zaduženost Hercegovačko-neretvanske županije.

 

Na kraju prošle godine iznos kreditnih dugovanja dostigao je HNŽ je zadužena 27.327,3 milijuna KM. U zadnji kvartal 2010. godine s milijunskim dugovanjima ušla je i Zapadnohercegovačka županija. Dug ove županije je 11,4 milijuna KM. Srednjobosanska županija dugovala je šest, a Zeničko-dobojska 1,1 milijun maraka. Hercegbosanska i Bosanskopodrinjska županija dugovale su manje od pol milijuna, dok Tuzlanska, Posavska i Unsko-sanska županija nisu prijavile nikakva dugovanja. Među općinama najveći su dužnici Bihać i Kiseljak. Prema podacima Federalnog ministarstva financija objavljenim u Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH, na kraju prošle godine unutarnji krediti Bihaća dostigli su 10,5, a Kiseljaka 10,1 milijun KM. Milijunska dugovanja ima još desetak općina u Federaciji, a prednjači Travnik s 4,8 milijuna KM. Čitluk je na kraju prošle godine dugovao 3,3 milijuna KM, što je skoro dvostruko više od kreditnih dugovanja Konjica od 1,8 milijuna maraka. Jablanica duguje 1,7, Zenica i Gradačac po 1,5, a Ljubuški 1,3 milijuna KM. Više od milijun maraka iznose i dugovanja Gračanice i Gruda, a blizu te granice su i općine Jajce, Donji Vakuf i Velika Kladuša.

 

Komercijalne banke

 

Mnogo lagodniju situaciju ima četrdesetak općina koje su, barem prema ovim podacima, u 2011. godinu ušle bez unutarnjih kredita. Čapljina, Domaljevac-Šamac, Bugojno, Kakanj, Kupres, Livno, Orašje. Široki Brijeg, Tomislavgrad, Stolac, Usora, Žepče, Živinice, samo su neke od njih. Znatno veća je zaduženost općina u RS-u.

 

Više od 20 općina ima milijunska dugovanja, uglavnom po osnovi kredita u komercijalnim bankama, ali i po osnovi obveznica koje su emitirali. Prednjače Banja Luka, Bijeljina i Prijedor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?