5. rujna

Sastanak u Mostaru je šansa za izlazak iz političke agonije

Covic_Ljubic_Dodik_Bosic
Zoran Grizelj
29.08.2011.
u 09:02

Konačni dogovor bi odblokirao i brojne projekte koji stoje zbog krize u BiH

Provode se i posljednje pripreme za sastanak glavnih stranačkih lidera koji 5. rujna u Mostaru organiziraju predsjednici dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić. Svjesni da bez kompromisa i dogovora o formiranju vlasti BiH prijeti neizvjesna jesen i skoro izvjesno produbljivanje krize, dvojica hrvatskih lidera nastoje u pripremi sastanka osigurati što bolji ambijent.

Konačan dogovor

Komunikacija s ostalim sudionicima sastanka je intenzivirana i šansa za konačan dogovor vjerojatno nikada nije bila veća. Dužnosnici iz većine vodećih stranaka s kojima smo razgovarali ovih dana ističu da je sada apsolutno svima jasno da se bez kompromisa i dogovora svih parlamentarnih stranaka ne može izići iz sadašnje pat-pozicije. Svi raniji pokušaji da se bez nekih od ključnih stranaka uspostavi kakva-takva vlast završili su bez uspjeha, pa je manje-više jasno da će BiH imati vlast u kojoj su odgovarajuće zastupljeni svi ključni politički akteri ili će se sadašnje bezvlašće nastaviti. Iako izravno neće sudjelovati u novim razgovorima o formiranju vlasti u BiH, međunarodna zajednica je ovaj put znatno više involvirana u cijelu priču. Prati cijelu situaciju i šalje poruke o nužnosti dogovora u BiH. Nakon ishitrene intervencije OHR-a oko formiranja vlasti u Federaciji, očito su na ključnim međunarodnim adresama shvatili da to nije put izlaska BiH iz političke krize. Novi međunarodni angažman u BiH stoga je usmjeren na lobiranje za postizanje dogovora koji će osigurati da u vlasti sjede stranke koje imaju većinsku potporu tri konstitutivna naroda. To je recept stabilnosti zemlje, pa je političkim liderima iz SDP-a, SDA, SNSD-a, SDS-a i dva HDZ-a stavljeno do znanja da će oni koji eventualno ne dođu na sastanak u Mostar biti obilježeni kao glavni krivci za nastavak krize.

-Sigurno je da međunarodna zajednica neće donositi izravne odluke kojima bi se deblokirala uspostava vlasti, ali politički pritisak na kočničare potpuno je izvjestan.

Upiranje prstom

Amerikanci i Europljani se neće ustezati nakon ovoga sastanka izravno uprijeti prstom u jednog ili više odgovornih lidera, kazao nam je jedan dobro upućeni diplomat u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?