Nove smjene

Scenarij - smjena Bećirovića, ali ne i Zlatka Lagumdžije?

SDP
23.10.2012.
u 08:53

Današnja sjednica dat će odgovore na mnoga pitanja, prije svega razjasniti i situaciju oko novih koalicijskih partnera, parlamentarne većine na razini države...

Nakon jučerašnjeg burnog i za mnoge neočekivanog ishoda glasovanja na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, danas slijedi nastavak. Sazvana je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i jedna od prvih točaka je “razmatranje inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, čiji su podnositelji zastupnici Kluba SNSD-a, te izvješće Povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića.

Razjasniti situaciju

Sigurno je kako će i ova sjednica biti interesantna, ali i politički možda i presudna. Današnja sjednica dat će odgovore na mnoga pitanja, prije svega razjasniti i situaciju oko novih koalicijskih partnera, nove parlamentarne većine na razini države, pa tako i dalje na drugim razinama vlasti. Cijeli politički kaos koji u BiH traje od prošlih općih izbora čini se nema kraja. Kako doznajemo, jučer je nakon sjednice Doma naroda održan i Kolegij u pripremi današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojem se razgovaralo o priprema za sjednicu, zahtjevima stranaka i dnevnome redu. Razmatraju se, kako doznajemo, dva plana. Prvi je da predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda pokrene inicijativu za smjene, a drugi je da se klubovi dogovore kada će na dnevni red staviti točke i o kojim smjenama. Koliko se doznaje, za sutra je planirano glasovanje o smjena Denisa Bećirovića s dužnosti dosadašnjeg zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma, dok će se na samoj sjednici najvjerojatnije klubovi dogovoriti oko toga kada će glasovati o smjeni Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova BiH, jer predsjedatelj Bevanda neće pristati da pokrene inicijativu kako što su određeni zastupnici predlagali. Ukoliko dođe do glasovanja o Denisu Berćiroviću on će zasigurno biti razriješen dužnosti jer je pitanje njegove smjene jednostavniji proces. No, izvjesno je kako će unatoč različitim pogledima po pitanju pojedinih odluka i stavova lideri narednih dana morati sjesti i pokušati dogovoriti izlaz iz teške političke krize i kaosa u koji je BiH zapala. Predsjednik HDZ-a BiH jučer je izjavio kako je uvjeren da će u narednih desetak dana biti riješeno pitanje Vlade Federacije BiH te je negirao da mu je SDP bilo šta ponudio da delegati iz hrvatskog naroda glasaju za smjenu ministara iz SDA.

 Čeka se rasplet

 “Takvim sastancima i dogovorima mi ne nazočimo”, kategoričan je bio predsjednik HDZ-a BiH. - Daljnji rasplet situacije bit će vrlo interesantan. On će biti poznat već danas na Zastupničkom domu Parlamenta BiH - kazao je jučer potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?