KAOS

SDA blokira državu, SDP želi rekonstrukciju Vijeća ministara

tihic
Stojan Lasić
09.05.2012.
u 08:57

Ako SDA nastavi s blokadom države, moguće promjene u Vijeću ministara

U sljedećih nekoliko dana Zastupnički dom Parlamenta BiH bi trebao raspravljati o državnom proračunu za ovu godinu. Dileme oko usvajanja ovoga dokumenta ne bi bilo da čelnici SDA nisu izigrali dogovor koji je postignut unutar šestorke. Oporbeno ponašanje SDA o ovom pitanju dodatno je ugrozilo odnose između vladajućih stranaka, ali je dovelo pod znakom pitanja i brojne procese u državi.

Posljedice blokade

U prvom redu, tu se misli na financiranje lokalnih izbora koji bi se trebali održati u BiH početkom listopada. Također, ako se proračun ne usvoji u idućih nekoliko dana dovodi se u pitanje i provođenje popisa stanovništva BiH koji bi se trebao održati iduće godine. Pripreme su već počele, a neusvajanje proračuna bi značio obustavu i ovoga procesa. Tu je još niz procesa koji su veoma važni na putu BiH prema EU, a koji bi bili obustavljeni ukoliko se ne pronađe kompromis o ovom pitanju. - Očekivao sam da će proračun dobiti potporu sviju. Pomalo mi je iznenađenje ovakav razvoj situacije jer je nelogično ako imate šest stranaka pozicije koji su precizno postavili plan aktivnosti ispred sebe, da jedna od stranaka sada, bez obzira iz kojih razloga, iskače iz toga, izjavio je u intervjuu za Večernji list prije nekoliko dana predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je istaknuo kako postoje naznake da se zastupnici SDA u Parlamentu budu ponašali kao njihovi predstavnici u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH. - To će onda sigurno stvoriti krizu odnosa unutar šestorke. Taj odnos može uvelike zakomplicirati cijelu priču - poručio je Čović. S druge strane, iz SDP-a BiH se neslužbeno doznaje kako bi izostanak potpore SDA državnom proračunu bio jasan signal kako je vrijeme za smjenu ministra iz reda SDA u Vijeću ministara.

Moguće nova kriza

- SDP BiH bi u tom slučaju pokrenuo pitanje smjena ministara SDA u Vijeću ministara zbog blokade države. Još uvijek je ostavljena mogućnost dogovora, ali se i opcija smjena još uvijek razmatra - rekao nam je naš izvor iz SDP-a BiH. I čelnici EU-a traže pozitivne pomake u BiH, a jedan od njih je svakako i usvajanje proračuna kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje države. Ako zastupnici SDA ostanu pri svojim stavovima, to svakako neće biti moguće, a država bi ponovno uronila u krizu koja će sa sobom donijeti brojne posljedice. Možda su se pojedinci u SDA nadali kako će se u rješenje problema uključiti i OHR, ali veleposlanici PIC-a su nedavno poslali jasnu poruku kako više nema nametanja rješenje, te kako je na domaćim političkim predstavnicima da se dogovore oko problema koji opterećuju njihove odnose. Izgleda kako pojedinci u vlasti još nisu ozbiljno shvatili ove poruke.

Ključne riječi

Komentara 1

BU
Buranglez
16:21 09.05.2012.

gori je poturica od pravog muslimana pravi muslimani su iskreni ljudi a zlatan je onaj čisti škart od ljudskog roda

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?