KISELJAK

SDA ignorira dan općine

bradara
21.07.2013.
u 10:30

SDA je žalbom Ustavnom sudu pokušao promijeniti datum ove proslave, ali je ovaj prijedlog u konačnici odbijen

U spomen na godinu 1244., kada se u pisanim dokumentima prvi put spominje tadašnje naselje Rocil, danas selo Rotilj koje pripada općini Kiseljak, Dan općine nakon rata slavi se 20. srpnja. Ovaj datum tužbom pred Ustavnim sudom Federacije BiH prije nekoliko godina pokušali su osporiti vijećnici SDA. Ustavni je sud presudio da u datumu obilježavanja Dana općine koji se slučajno poklapa i s patronom župe Kiseljak, blagdanom sv. Ilije Proroka, nema ničeg spornog, a dokumenti koji potvrđuju prvi spomen Kiseljaka čuvaju se u Arhivu BiH.

Usprkos ovakvoj presudi, vijećnika SDA nije bilo ni ove godine na svečanostima upriličenim u povodu Dana općine pa tako ni na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koju je otvorio Zaim Beriša, zamjenik predsjedatelja OV. Beriša je u svom obraćanju naglasio kako općinska vlast nastoji osigurati bolji i ljepši život svim građanima Kiseljaka, a o ovakvim nastojanjima detaljnije je govorio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. „Radimo na izgradnji novog gradskog središta, obnavljamo infrastrukturu, posvećujemo dosta pozornosti nadogradnji, sportu i kulturi, a sve kako bi život svih građana učinili što ljepšim, a Kiseljak mjesto koje će privući strane investitore koji će opet svojim ulaganjima smanjiti brojku od 2800 nezaposlenih”, istaknuo je načelnik Kiseljaka.

Priznanje u povodu Dana općine ove je godine dobila tvrka Kontinental, diljem svijeta poznata po stolariji, a uz Kontinental priznanje je dobio i Stivin Glavaš, uspješan mladi taekwondoist. Na svečanoj sjednici u povodu Dana općine bili su brojni hrvatski politički predstavnici iz središnje Bosne te izaslanstva grada pobratima Kiseljaka Kaštela i Zaptrešića predvođena načelnicima Željkom Turkom i Ivanom Udovičićem, kao i izaslanstvo mađarskog grada Konnjofa kojeg je također predvodio načelnik Franjo Grbić te brojni drugi gosti.

U glazbenom dijelu programa nastupili su zbor „Kraljica Katarina“, tamburaški sastav HKD „Napredak“ i tamburaši iz mađarskog Konnjofa „Štrabanci“. Patron župe, blagdan sv. Ilije Proroka proslavljen je misnim slavljem ispred župne crkve u Kiseljaku koja nosi ime zaštitnika župe, Sv. Ilije. Prije misnog slavlja, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnik općine Mladen Mišurić Ramljak, čelnici hrvatskih političkih stranaka i hrvatski dužnosnici u općinskim i tijelima vlasti Srednjobosanske županije s Josipom Kvasinom, predsjedateljem Sabora SBŽ i Lidijom Bradara, predsjednicom ŽO HDZ BiH, kao i gosti iz Zaprešića, položili su vijence pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Kiseljaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?