POLITIČKE IGRE

SDP BiH ne želi voditi bošnjački blok i odmiče se od SDA

lagumdžija
VL FOTO
16.11.2010.
u 07:57

Još prije izbora SDP je napravio dogovor sa SDA i manjim strankama među Hrvatima i Bošnjacima, no kada je plan propao, počinje unutarnja trgovina

Socijaldemokratska partija BiH ‘kao’ u Tuzli neće i ne želi sa Strankom demokratske akcije praviti koaliciju, slično je stanje u Zenici gdje bi uspostavu vlasti u županiji navodno radije vidjeli između SDA sa Savezom za bolju budućnost. Neizvjesna je i koalicija na višim razinama, gotovo da se ruši svebošnjački politički blok SDP-SDA! Tako bi se makar moglo zaključiti iz napisa i komentra dijela dužnosnika ovih stranaka. A da je to sve jedan krajnje providan medijski spin svjedoče najavljeni susreti čelnika dviju stranaka Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića koji će se dogoditi nakon dvodnevnog praznika Bajrama kada će se vjerojatno i formalizirati prije izbora dogovoreno političko savezništvo.

No, kao predstava za javnost neće biti opisano u toj formi kako bi se ostavilo prostora za moguće manipulacije oko postavljanja svojih Hrvata i Srba u vlast. Sarajevo naime sada nakon što su dva HDZ-a postigli povijesno važni sporazum o stvaranju hrvatskoga bloka, te ranijeg potpisivanja suradnje SNSD-a i SDS-a na državnoj razini radi interesa ‘Srpske’ je stjerano u kut. No u tome kutu je i za SDP kao i za SDA pogubno priznati da oni predstavljaju treći nacionalni, većinski bošnjački blok, što ustvari i jesu. Na ovaj su potez primorani jer su izgubili potporu svojih Hrvata i Srba koji su trebali biti ikebane u vlasti iako su unutar stranaka iz svoga naroda osvojili tek desetinu glasova.

Umjesto da dadnu ostavke i sami sebi postave pitanje izbornog fijaska i kampanje koja je bila potpuni promašaj a ustvari je bila temeljena na frustracijama zbog svojih katastrofalnih rezultata četverogodišnje vlasti, na čemu su ih birači ‘nagradili’ 3. listopada, oni uporno pokušavaju obrnuti tezu i dalje pokušavati sklapati matematičke koalicije s političkim gubitnicima. No, kako doznajemo, s druge strane SDP i SDA su svjesni odnosa snaga pa bi do kraja tjedna trebali razgovarati s predstavnicima HDZ-a ali i SNSD-a.

Pri tome je jasno da bi ove stranke trebale predstavljati vlast u sljedeće četiri godine. O tome svjedoče i vrlo oprezni zaključci o uspostavi vlasti koje su donijeli na posljednjem Glavnom odboru SDP-a na kojima nisu zatvorena vrata niti jednoj stranci iako je još od prije izbora bio cilj izbaciti iz igre glavne hrvatske i srpske igrače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?