Parlament BiH

SDP i SDA od revizije žele izuzeti bošnjačke ratne stradalnike

parlament
Zvonimir Ćorić
03.04.2012.
u 09:37

Revizija traje dvije godine i cijeli proces je obilježen brojnim nezakonitostima i pogreškama

Vodeće stranke platforme će preko svojih zastupnika u Parlamentu Federacije BiH predložiti izmjene Zakona o provedbi kontrole zakonitosti i korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, kojima će obitelji stradalih branitelja koje su stekle prava temeljem izjava svjedoka, biti izuzete iz procesa revizije braniteljskih naknada.

Izmjene zakona

Kako saznajemo, već na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bit će predložene izmjene kontroverznog zakona koje se zapravo sastoje u tome da od članka 9 budu izuzete obitelji nastradalih branitelja. Suština prijedloga je da se od revizije “spase“ tisuće korisnika iz Srebrenice, Žepe, Prijedora, Ključa i drugih gradova gdje je koncentriran veliki broj bošnjačkih stradalnika koji su prava stekli temeljem izjava svjedoka, a ne temeljem službene vojne evidencije. Samo u Sanskom Mostu i Ključu u dosadašnjem procesu revizije otkriveno je preko 600 korisnika kojima bi po ovoj osnovi trebalo biti ukinuto pravo na naknadu. Iako će službeno obrazloženje biti drukčije, glavni motivi predlagača iz SDP-a i SDA su da se umiri stradalnička bošnjačka populacija pred nadolazeće izbore. U vodećim strankama u platformaškoj koaliciji svjesni su da bi dosljedna provedba revizije (koju je ministar Zukan Helez do sada selektivno provodio) tisuće bošnjačkih korisnika iz Krajine i istočne Bosne ostavila bez socijalnih i materijalnih prava. Zato se kao logično rješenje nameće izmjena zakona. Zbog većine koju imaju u Zastupničkom domu, SDP i SDA mogu bez problema usvojiti spomenute zakonske izmjene. S druge strane, broj hrvatskih stradalnika koji bi bio zaštićen ovim zakonskim izmjenama je zanemariv.

Nastavak diskriminacije

Što više, ukoliko ovakav prijedlog izmjene zakona prođe, revizija branitelja će se uglavnom svesti na ukidanje prava stradalnicima iz HVO-a i članovima njihovih obitelji. Međutim, Klub Hrvata u Domu naroda ima mogućnost blokirati usvajanje ovakvog prijedloga, ali pod uvjetom da osim 11 izaslanika koji dolaze iz dva HDZ-a, još netko od Hrvata glasuje protiv. Tu je, svakako, najveća odgovornost HSP-a, čija će politička principijelnost biti na ispitu. Stranka je do sada uglavnom verbalno podupirala nastojanja predsjednika FBiH Živka Budimira da se spriječi jednostrana revizija samo hrvatskih branitelja. Sada će HSP biti u poziciji birati između harmoničnih odnosa s partnerima u vlasti ili zaštite branitelja.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:23 03.04.2012.

to se pojednostavljeno zove pusiona, koju su nam spakovali nasi generali i casnici. neznam samo kako misle HOS uvesti u zakonska prava sto su im obecali zlaja i njegova raja.

JO
JohnConnor
17:57 03.04.2012.

\"SDP i SDA od revizije žele izuzeti bošnjačke ratne stradalnike\" Bosanska posla

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?