USTAVNE PROMJENE

SDP-ov uvjet prošao: Dijaspora će glasovati u konzularnim sjedištima

'bih...ljubuski...10.01.2010...predsjednicki izbori u rh, drugi krug izbora, glasacko mjesto u os marka marulica u ljubuskom, dijaspora bih , milan bandic, ivo josipovic...     Photo: Zoran Grizelj/Ve
'Zoran Grizelj/Vecernji list'
10.06.2010.
u 12:11

Sabor sa 123 glasa za, tri protiv te dva suzdržana izglasovao Nacrt promjena Ustava.

Sabor je većinom od 123 glasa za, tri protiv - Dargutin Lesar (HL), Danijel Srb (HSP) i Ivan Drmić (HDSSB) te dva suzdržana HDZ-ovik zastupnika iz dijspoore Dragana Vukića i Ivana Bagarića izglasovao Nacrt promjena Ustava kakav je podnio Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav u kojeg je ušlo nekoliko amandmana koje je Odbor netom prije glasovanja utvrdio.

Prema tom prijedlogu Ustavni suci bi se birali dvotrećinskom većinom, ali je prihvaćeno kako bi na toj dužnosti ostajali ne do izbora novog suca nego bi im se mandat mogao produljiti najviše za 6 mjesci.

Također je prihvaćen amandam HDZ-a o besplatnom obaveznom obrazovanju. Prema ovom prijedlogu predsjednik Vrhovnog suda dužan je jednom godišnje Sabor izvještavati o radu sudbene vlasti ali se o tome izvješću neće glasovati.

Državljani RH s prebivalištem izvan Hrvatske isključivo će glasovati u diplomatsko-konzularnim sjedištima što je bio uvjet SDP-a. Po fisknoj kvoti dijspora će imati tri zastupnika. No povučen je amndman za dopisno glaovanje kojeg su predlagači HDZ-ovci Vukić i Bagarić.

No nije prihvaćen amandam SDP-a da bi za raspisivanje referenduma bilo dovljno 5 posto birača (225.000) umjesto sadašnjih 10 posto (450.000). SDP ne odustaje od amndamana već će se pokušati, u narednom razdoblju do Konačnih Ustavnih promjena, proširiti taj amndman da se uvedu osigurači kako bi se spriječile zlouporabe vezane za ljudska i manjiska prava, porezne zakone i međunarodne ugovore.

Milanović je kazao da je postotak od 5 posto dovoljno visok za šarlatanske pokušaje a dvoljno nizak za dobre građanske inicijative. Naglasio je kako mu se čini da u HDZ-u prevladava raspoloženje da treba postotak za referendum smanjiti na 5 posto no na Odboru za ustav to se nije dalo iščitati iz istupa V. Šeksa, koji je samo dan ranije za govornicom u Saboru rekao da je HDZ spreman prihvatiti SDP-ov amandaman. I A. Lovrin je rekla da bi samo trebalo zakonom produljiti rok za prikupljanje potpisa.

Sabor je odbio amandman Dragutina Lesara (HL) da se postotak potpisa birača za pokretanje referenduma smanji na 2 posto.

Inače na temelju utvrđenog nacrta matični Odbor bi trebao izraditi prijedlog promjena Ustava o čemu bi se moglo glasovati već idući tjedan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:18 10.06.2010.

Odlicna vijest, a ne ono glasanje po raznim Hdz udrugama i kojekakve gluposti. Kad ja u Irskoj smijem glasati samo u ambasadi tako treba biti i u BiH.

SS
Sam Sin Koče Rin
16:21 10.06.2010.

--------dublin--- Ti i takvi kao ti ne trebate davati mišljenja o stvarima s kojima niste upoznati. Kao prvo: Da bi glasači u BiH mogli glasovati--naravno svi--morali bi za jedan minut glasovati više od desetorice.....što je neizvodivo... I šta se sad dobivaa sa ovim zakonom? Trojici je zagarantirano mjesto u Saboru.. Nitko iz Dijaspore ne će imati volju za biranjem jer ništa ne može promijeniti što se broja tiče... Izići će 5-6% ljudi, i izabrati onoga tko je na nekoj od desnijih političkih opcija.... Dovoljno će biti da kandidat pokupi širu obitelj za prolaz.. SDP će zbog ovoga pljuvanja po dijaspori zauvijek izgubiti šamsu da bilo koji glas pokupi... Milanović je ispao gluplji nego teži......Napravio je uslugu prvenstveno HDZ-u. Ali, tako im i treba.......ionako nisu ništa drugo doli nakot komunjarski,,,,,,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?