POLITIKA

SDP prijeti libijskim scenarijem zbog vlasti koju želi uzeti u FBiH

neredi
VL FOTO
04.03.2011.
u 09:41

Sindikalne organizacije i braniteljske udruge postale dio igre u ratu koji oko formiranja vlasti vode najjače političke stranke u Federaciji BiH

Libijskim, egipatskim, tuniskim scenarijima i masovnim socijalnim prosvjedima u BiH počela je licitirati koalicijska četvorka prevođena SDP-om, vjerujući da ih masovni ulični prosvjedi mogu brzu lansirati u institucije vlasti Federacije BiH.

Prosvjedima do vlasti

Znajući dobro da po sadašnjem zakonskom okviru ne mogu uzeti vlast bez kršenja Ustava i Izbornog zakona BiH, koalicijskoj četvorci masovni sindikalni prosvjedi trebaju kao paravan za ostvarenje potpuno nezakonitog cilja. Već se nekoliko dana, doznajemo, intenzivno lobira kod određenih sindikalnih organizacija u Federaciji BiH, koje su svojim potpisom iskazala lojalnost SDP-u i njihovoj platformi, za organiziranje masovnih uličnih prosvjeda. Pregovara se i s određenim nevladinim organizacijama, udrugama proisteklim iz rata kako bi odziv na prosvjedima bio što veći. Koristi se neformalna mreža, politička mladež koja putem facebooka i twittera skuplja svoje istomišljenike za iskazivanje revolta, po sličnom receptu kako ovih dana njihovi vršnjaci to rade u Zagrebu.

Lagumdžija i Tripoli

Rečenicom “ukoliko do kraja ožujka ne dođe do formiranja vlasti u FBiH i na državnoj razini, ulice Tripolija bit će Disneyland u odnosu na ono što će se događati u BiH”, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija (ne) namjerno je otkrio svoj plan na koji će način konstituirati vlast bez dva HDZ-a. Dok SDP i njegovi koalicijski partneri opravdanje za sindikalne prosvjede traže u činjenici da debelo kasni donošenje proračuna u Federaciji, dva HDZ-a tvrde da se proračun može donijeti u roku od nekoliko dana, i to od strane starih zastupnika u oba doma federalnog Parlamenta. Nedavno je i koordinacija udruga proisteklih iz proteklog rata u FBiH dala ultimatum političkim strankama da se dogovore o formiranju vlasti za desetak dana, jer će u protivnom blokirati ključne prometnice u državi. Razloga za socijalni i braniteljski bunt je puno, ali se u njih uplela politika, čega sindikati i braniteljske udruge nisu ni svjesni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?