SAMO KOD NAS

Sedmaši će učiti osam ‘vrsta’ svoje povijesti

škola
Goran Stanzl/Pixsell
30.08.2010.
u 07:38

Kod nekih autora udžbenika iz povijesti za VII. razred osnovne škole Kulin ban i Tvrtko I. čak isto izgledaju!

Za nekoliko dana počet će nova školska godina, a učenici i roditelji već “preturaju” po knjižarama tražeći za sebe nove i popisom odobrene udžbenike. Opći kaos, često ni sami nastavnici u školama ne znaju koji udžbenik vrijedi za sljedeću školsku godinu, ove godine je kulminirao popisom odobrenih udžbenika iz povijesti. Naime, učenici koji polaze u 7. razred osnovne škole na prostoru Federacije BiH, na raspolaganju će imati, ni manje ni više, nego osam udžbenika iz povijesti.

Prema naputcima

Po kuloarima se priča da su ovi udžbenici pisani prema naputcima koji su dolazili iz osam političkih stranaka, različitih opredjeljenja, stoga ni ne čudi da će učenici sedmih razreda u FBiH imati na raspolaganju toliki broj udžbenika iz povijesti. No, ono što je posebno zanimljivo jesu neke “novine” koje su uvedene u nekim od udžbenika povijesti.

Riječ je o poglavlju u kojem se uči doseljavanje naroda na prostore Balkana, uključujući i BiH. Naime, iako je bilo prijepora oko tvrdnje da su se Bošnjaci počeli doseljavati na ove prostore u 7. stoljeću, na kraju je to i prošlo. Dakako, prva asocijacija na tu temu odnosila se na poznatu pučku pjesmu “Od stoljeća sedmog”, u izvrsnoj interpretaciji hrvatskog pjevača Dražena Žanka. Dakle, nije isključeno da će ovu Žankovu pjesmu zavoljeti i bošnjačka djeca s obzirom na “nove” povijesne činjenice. Inače, autor ovih stihova je poznati pučki pjesnik Ivo Cvitić, koji je u kolovozu prošle godine preminuo u rodnim Kaštelima u 90. godini. Mnogi kažu kako su upravo njegovi stihovi obilježili ratno doba u Hrvatskoj, a stihovi koje je uglazbio Dražen Žanko ostali su zapamćeni kao jedna od najljepših pjesama tog vremena.

Odobreni svi udžbenici

Sve je počelo ove godine, kada je Vijeće za usklađivanje udžbeničke politike u FBiH, koje je na osnovi stručnih recenzija odobrilo osam udžbenika povijesti za sedmi razred devetogodišnje škole, bolje reći, odobrilo za upotrebu sve udžbenike koje su najladničke kuće predale na recenziranje! Ono što je u najmanju ruku alarmantno jest to što su podaci o istom događaju, osobama i procesima u odobrenim udžbenicima – različiti. Pored različitih interpretacija, a za pojedine činjenice može se reći da su na rubu gluposti. Primjerice,

osoba s krunom na glavi (koji se nalazi i na poštanskoj markici BiH), na kojoj je predstavljen kao kralj Tvrtko I., u udžbeniku izdavačke kuće Klett je predstavljen kao Kulin ban, a u udžbenicima povijesti izdavačkih kuća Bosanska riječ Sarajevo i Bosanska knjiga kao - Tvrtko I.!

- Sadržaj udžbenika povijesti trebao je opravdati sredstva uložena u brojne seminare za nastavnike povijesti te autore i recenzente udžbenika povijesti, ali sudeći po sadržaju udžbenika povijesti za sedmi razred devetogodišnje škole – nisu mnogo odmaknuli od sivih ratnih udžbenika, navodi portal Domaljevac.com. Pored entitetskih i županijskih ministarstava i zavoda za školstvo, udžbenicima i nastavom povijesti se bavi i OESS, i Vijeće Europe i brojne nevladine organizacije – a rezultat tih napora su sadržaji udžbenika povijesti koje bi svakog savjesnog građanina trebale zabrinuti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?