IZLOŽBA

Seksualna moć politike 
u diktaturi bivšeg DDR-a

Poljubac
08.12.2012.
u 15:50


Berlinski DDR Museum, najposjećeniji njemački muzej, posvećen životu u bivšoj Demokratskoj Republici Njemačkoj, otkriva nam i kičersku stranu politike

Zloglasni poljubac između Gorbačova i Honeckera 7. listopada 1989. godine postao je eksponatom berlinskoga DDR Museuma, najmlađeg ali najposjećenijeg njemačkog muzeja, koji je zbog svojeg intrigantnog postava nominiran za Muzej godine! Jedini je to muzej koji se bavi isključivo životom u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici kojom je do njena pada upravljao Erich Honecker, stari tvrdolinijaš koji nikad nije prestao vjerovati u komunistički projekt, čak i kad je stajao na jasno vidljivim ruševinama tog sustava! Muzej je pun političke ikonografije DDR-a. Uvjerljivo su tu rekonstruirane dnevne sobe građana, sa ili bez političke ikonografije. Tu je, dakako, i sve ostalo što je obilježilo život u DDR-u: Berlinski zid, zloglasna tajna služba Stasi, spomenici u počast radu i revoluciji... Ali i simulacija “silnog” napretka koja se ogleda u ponižavajuće jadnom automobilu trabantu, ili u izgradnji montažnih nebodera. Fotografija poljupca dvojice političara ne otkriva, međutim, do kraja duboki raskol između njih, i nemoć Gorbačova da uvjeri Honeckera u potrebu radikalnih političkih promjena. No podsjeća na raniju legendarnu fotografiju poljupca Leonida Brežnjeva i Honeckera koja je doživjela nebrojene socio-psihološke analize i umjetničke prerade. Filmski poljubac strasne političke braće jasno govori: politička moć posjeduje i seksualnu dimenziju!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?