ČEMU SLUŽI GOVORNICA

Senator govorio 21 sat i 19 minuta - u BiH nezamislivo

ted cruz (1)
Reuters/PIXSELL
27.09.2013.
u 08:47

Pred UN-om je Castro 1960. u 4 sata i 29 minuta dugom govoru napao predsjedničke kandidate

Ted Cruz je u srijedu navečer zamalo postao neokrunjeni kralj govorništva. Nedostajala su dva sata da SAD svijetu da novog rekordera nakon legendarnog Stroma Thurmonda. I nije uspjelo, ta davna 1957. godina kada je Thurmond recitirao američku deklaraciju o neovisnosti i oproštajni govor predsjednika Georgea Washintona, a sve je trajalo 24 sata i 18 minuta, i dalje ostaje upisana zlatnim slovima govorništva.

Cruz tek četvrti

Cruz čak nije uspio srušiti ni drugoplasiranog Alfonsea D’Amata koji je 1986. 23 sata i 30 minuta govorio o vojnom financiranju, ali ni Waynea Morsea koji je 22 sata i 26 minuta 1953. govorio o zakonu o nafti. I Cruz je naime iskoristio “filibuster”, govor u kojem ne postoji vremensko ograničenje izlaganja, a govornik pokušava omesti donošenje određene odluke. Ovog puta to je bio Obamin plan zdravstvene zaštite koji se Cruzu nije svidio i odlučio je zagovarati prijedlog zakona koji onemogućava provedbu reforme. S obzirom da se radi o uvođenju zakona koji podrazumijeva obvezno zdravstveno osiguranje u Americi, Cruza su oštro napali i njegovi republikanci, no to njega nije previše smetalo. - Govorit ću sve dok ne budem više mogao stajati, mogla bi postati kultna rečenica ovog neobičnog senatora. Svoj govor je počeo o lošim Obaminim reformama, da bi kada je teme nestalo, počeo pričati o posve drugim stvarima. U kasnim noćnim satima odlučio je pročitati dio knjige kako bi njegove kćeri, koje su tatu gledale na televiziji, zaspale. Kada su svi već postali i više nego umorni od njegovog govora usporedio je sebe s jednim od najvažnijih likova u Ratovima zvijezda Darthom Vaderom svjestan da gubi bitku od puno jačeg protivnika. Unatoč energiji koju je Cruz utrošio, reforme će, prema javljanju američkih medija, dobiti podršku. Da je 1957. bila godina dugotrajnih govora potvrđuje i govornica Vijeća sigurnosti. Tada je indijski izaslanik pri UN-u Krisha Menon govorio punih 8 sati pa je kolabirao i srušio se. Odmah je hospitaliziran, ali umjesto da nastavi ležati u bolnici on se vratio i govorio još sat vremena. Dugi govori bili su odlika i kubanskog vođe Fidela Castra. Najdulje je govorio 1986. na Kubi na kongresu Komunističke partije u Havani. Čak 7 sati i 10 minuta. Pred UN-om je Castro također briljirao pa je jednom u govoru dugom 4 sata i 29 minuta napao tadašnje predsjedničke kandidate Kennedyja i Nixona.

Bh. parlamentarci

Ovako dugi govori u bh. Parlamentu nezamislivi su. Primjerice, Zastupnički dom Parlamenta je u 6 mjeseci zasjedao 54 sata pa ispada da bi njihove radne sate Ted Cruz govorom odradio u dva i pol dana. Dom naroda također ima poražavajuće podatke jer dva mjeseca nije bilo sjednica, dok su održane četiri trajale ukupno 11 sati. Iz CCI-ja su nedavno objavili da ako Parlament BiH nastavi raditi ovim tempom neće realizirati ni trećinu svojih zakonodavnih aktivnosti iz programa rada. Tko zna, možda i oni imaju nekog imaginarnog Teda Cruza čiji filibuster još uvijek traje i ruši sve planirane zakone.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?