Sezonski poslovi

Sezonci iz BiH idu vani raditi ‘na crno’, plaće i do 1500 eura

kuhinja
10.06.2013.
u 11:03

Prvim pozivom odlazi 250 medicinara iz BiH u Njemačku, očekuje se isto toliko i sljedeće godine

Na svjetskom tržištu rada je oko 200 milijuna ljudi koji su zbog posla otišli iz matične zemlje, među kojima je značajan broj i državljana BiH. Prema podacima BBC-jeva istraživanja o mobilnosti radne snage i mogućnostima zapošljavanja, medicinski stručnjaci najtraženiji su na svjetskom tržištu rada. Premda nezaposleni, ili pak oni koji su nezadovoljni poslom odlaze “trbuhom za kruhom” tijekom cijele godine, dolazeća turistička sezona je prigoda da se tijekom ljetnih mjeseci zaradi ponešto. Zemlje bivše Jugoslavije su najatraktivnije, uglavnom zbog nepostojanja jezične barijere. Uglavnom, riječ je o građanima koji će zbog nedostatka posla odlučiti potražiti ga u RH ili drugdje.

Rad na crno

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje između entitetskih i zavoda za zapošljavanje drugih država, ove godine još nije dobila nijednu ponudu Hrvatske, Crne Gore ili drugih država, koja se tiče sezonskog rada. Međutim, to ne znači da bh. građani neće obavljati sezonske poslove u tim zemljama pa će veliki broj njih, kao i svake godine do sada, sezonske poslove, pretežno u oblasti ugostiteljstva, obavljati ‘na crno’. Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti RS-a, rekao je da više od 80 posto onih koji odu iz BiH sezonske poslove u Hrvatskoj ili Crnoj Gori radi ‘na crno’ te da je to totalno neuređena oblast.
“To je sve na divlje i bez neke kontrole, a koliki je to broj i koje su to strukture to nitko ne zna, ali uglavnom ode dosta mladih, prije svega, kuhari i konobari, tvrdi Savanović, dodajući kako tamo ode, primjerice konobar, od lokala do lokala i pita ima li posla i radi za onoliko koliko mu ponude.

Po cijelom svijetu

No, tražeći posao bh. radnika ima svugdje u svijetu. Posljednjih dana aktualno je zapošljavanje medicinara. Prvim pozivom otići će njih 250 radnika iz BiH u Njemačku, dok se očekuje da ih isto toliko ode i sljedeće godine. U Austriji trenutačno radi 35.000 građana iz BiH, Slovenija i BiH razmjenjuju oko 38.000 radnika. Katar će svoje kapacitete za radnom snagom i zbog Svjetskog nogometnog prvenstva, čiji je domaćin 2022., povećati za 800.000 radnika iz inozemstva, a iz BiH radi oko 300 radnika u Kataru. Preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH je u proteklih nekoliko godina otišlo samo 250 radnika za Crnu Goru i tako redom, a ima ih i u svim dijelovima svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?